1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Migreenikkomiesten estrogeenitasot koholla – saattaa selittää oireilua

Migreeniä sairastaa viisi prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

terveys
Työntekijä nukkuu sohvalla.
Tiina Jutila / Yle

Esterogeeni-naishormonilla on osansa naisten migreenissä, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella sama saattaa koskea myös miehiä. Naisilla estrogeenitasojen on havaittu vaikuttavan mm. migreenien ajankohtaan sekä voimakkuuteen.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat seitsemäntoista migreeniä sairastavan ja kahdenkymmenenkahden terveen verrokin verikokeisiin. Miehiltä otettiin neljä verinäytettä kolmen tunnin välein ja niistä mitattiin estrogeenin ja testosteroni-mieshormonin pitoisuudet.

Migreenikoilta näytteitä otettiin sekä oireettomina päivinä että migreenin oireillessa.

Miesten testosteronipitoisuudet olivat samalla tasolla kummassakin ryhmässä, mutta migreeniä sairastavien estrogeenipitoisuudet suurenivat kohtausten välisenä aikana.

Miehiltä kyseltiin myös testosteronin vajaukseen viittaavista oireista kuten mielialan ja vireyden laskusta ja seksielämän ongelmista. Oireet olivat selvästi yleisempiä migreeniä potevilla, joista 60 prosenttia koki niitä, kuin verrokeilla, joista vain 30 prosenttia oireili.

Tutkijat pitävät tuloksiaan viitteenä estrogeenin mahdollisesta roolista miesten migreenissä, mutta tämän varmistaminen edellyttää vielä suurempia lisätutkimuksia. Migreeniä sairastaa 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi