13-vuotiaat Vilma Kivelä ja Venni Valli perustivat kesäkahvilan – kaikki leivotaan itse ja työtä tehdään kahdessa vuorossa

Nuorten tyttöjen kahvila toimii kuusi viikkoa. Asiakkaita on muutamasta kymmenestä sataan päivittäin. Apua toiminnan aloittamiseen on saatu 4H-liitosta.

kesätyö
Raija Kiikka asioi Venni Vallin ja Vilma Kivelän kesäkahvilassa.
Venni Valli, 13, palvelee päivän ensimmäisiin asiakkaisiin kuulunutta Raija Kiikkaa. Taustalla Vilma Kivelä, 13.Jarmo Panula/Yle

Kahvilan keittiössä on kesken britakakku. Täytteen tekeminen on tutumpaa Venni Vallille, 13, joten hän opastaa siinä Vilma Kivelää, 13. Näin vaan, joka toiseen riviin mustikkaa ja joka toiseen vadelmaa.

Sitten kansi päälle ja jääkaappiin.

– Meille tulee iltapäivällä kahdeksan hengen ryhmä. Tämä menee heille, Valli sanoo.

Muillekin asiakkaille riittää silti myytävää. Tänään tarjolla on mokkapaloja, voisilmäpullia, broileripiirakkaa sekä kakkuja ja keksejä. Kaikki on itse leivottua.

Aamukymmeneltä Kivelä kantaa vielä tien varteen kahvilan kyltin ja nostaa kukat terassin pöydille. Ensimmäiset asiakkaat tulevat sisälle saman tien.

Leipoa täytyy lähes joka päivä

Vallin ja Kivelän uusi kesäkahvila Kiva on auki Ylistaron keskustassa Etelä-Pohjanmaalla kuusi viikkoa. Avoinna se on kuutena päivänä viikossa, arkisin kuusi ja puoli tuntia.

Työtä paiskitaan jaksamisen vuoksi kahdessa vuorossa. Toinen tytöistä tulee paikalle yhdeksältä ja avaa kahvilan, toinen yhdeltätoista ja sulkee ja siivoaa.

Lisäksi täytyy tietysti leipoa.

– Melkein joka päivä, illalla tai aamulla, Kivelä sanoo.

– On tämä ehkä vähän rankkaa, mutta hyvin se tässä menee.

Noin 5 000 asukkaan Ylistarossa asiakkaat ovat löytäneet paikalle mainiosti. Kiireisimpinä päivinä asiakkaita käy noin sata, hiljaisimpina kolmisenkymmentä.

– Riippuu vähän päivästä. Ja säästä, Valli sanoo.

Vilma Kivelä ja Venni Valli viemässä kylttiä tien varteen.
Tien varressa on kyltti kahvilan aukiolon merkiksi.Jarmo Panula/Yle

Alaikäisillä oltava ohjaaja

Valli ja Kivelä ovat saaneet avattua kahvilansa 4H-liiton avulla. Liiton kautta 13–28-vuotiaat nuoret voivat perustaa harrastuspohjaisen 4H-yrityksen, jonka myynti saa olla maksimissaan 7 000 euroa.

Myyntiä saa tehdä ilman kuittia eikä y-tunnusta tarvita, mutta toiminnan päätyttyä on tehtävä toiminta- ja talousraportti 4H-liitolle sekä ilmoitus verottajalle. Alaikäisillä yrittäjillä on oltava myös yritysohjaaja.

Vallia ja Kivelää ohjaavat heidän omat yrittäjävanhempansa. Myös tilat kahvilalle järjestyivät vanhempien kautta, sillä kahvilan kiinteistön omistaa Kivelän isä.

– Tytöt ovat liikkuneet yrityksissä mukana, niin sieltä he ovat mallin yrittäjyyteen saaneet, sanoo Vilman äiti, Minna Kivelä. Kivelä pyörittää Ylistaron keskustassa ravintolaa.

Kivelä kertoo aluksi olleensa huolissaan tyttöjen jaksamisesta. Ensimmäisen viikon jälkeen työvuoroja päätettiinkin rukata, jotta päivistä ei tulisi liian pitkiä. Sen jälkeen kaikki on äidin mukaan sujunut hienosti.

– Uskon, että he saavat tästä tosi hienon kokemuksen. Siinä tienaa vähän omaa rahaa ja oppii sosiaalisia taitoja.

Ystäviä ensimmäiseltä luokalta saakka

Valli ja Kivelä kertovat haaveilleensa kahvilan pitämisestä jo pitkään. He esittelivät idean vanhemmilleen alkukeväästä ja ilmoittautuivat 4H-liiton yrityskurssille Seinäjoelle.

Töitä kahvilan eteen piti tehdä jo pitkin kevättä, sillä kahvilatilat täytyi maalata ja keittiöön hankkia kalusteita ja tarvikkeita. Muistilista kasvoi pitkäksi, kun täytyi miettiä, mistä hankkia esimerkiksi termoskannu ja mistä tuolit ja pöydät.

Tytöt ovat tunteneet toisensa ensimmäiseltä luokalta saakka, joten yhteistyö sujuu. Nyt puoliväliin edennyt kesätyö on Vilma Kivelän mukaan ollut vaivan arvoista.

– Kun saa kokeilla pitää omaa yritystä, niin sitten vähän ehkä tietää, mitä vanhempana voisi haluta tehdä.

Korjattu 2.7.2018 klo 9.36: Kahvilakiinteistön omistaa Kivelän isä. Aiemmin jutussa luki, että sen omistaa Vallin isä.

Venni Valli ja Vilma Kivelä leipomassa britakakkua.
Venni Valli ja Vilma Kivelä viimeistelivät britakakkua aamulla ennen kahvilan avaamista.Jarmo Panula/Yle