Hyppää sisältöön

Juha Sipilä: EU:n maahanmuuttoratkaisu Suomen tavoitteiden mukainen

Huippukokous sopi keskusten perustamisesta Eurooppaan pyrkijöille. Pääministerin mukaan ratkaisu voisi tehdä tarpeettomaksi ihmissalakuljettajien käyttämät vaaralliset reitit.

Pääministeri Juha Sipilä piti EU-johtajien maahanmuuttokeskustelua rakentavana. Kuva: Ludovic Marin / AFP

Pääministeri Juha Sipilä on tyytyväinen siihen, että unionia vuosia hiertäneissä maahanmuuttokysymyksissä päästiin eteenpäin. Uudistukset ovat hänen mukaansa Suomen tavoitteiden mukaisia.

EU aikoo perustaa turvapaikanhakijoille niin sanottuja alueellisia maihinnousukeskuksia EU:n ulkopuolelle, lähinnä Pohjois-Afrikkaan. Keskuksia on tarkoitus tulla myös EU-maihin.

Sipilä korosti, että moni keskuksiin liittyvä asia on auki. Toistaiseksi on epäselvää, mihin maihin keskuksia perustettaisiin.

– Se jää nähtäväksi. Mutta kyllä tämä asia halutaan ratkaista, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sekä keskusten perustaminen että turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen perustuvat vapaaehtoisuuteen. Vapaaehtoisuus oli Suomenkin linja.

Sipilä arveli, että keskukset lopettavat ihmiset salakuljetusbisneksen Välimerellä ja parantavat sikäli merkittävästi tilannetta.

Keskusten perimmäinen tarkoitus on, etteivät ihmiset lähtisi vaarallisille merimatkoille, jos määränpääksi tulee EU:n sijasta rannikolla sijaitseva keskus. Sipilän mukaan suurin osa tällä hetkellä Eurooppaan pyrkivistä ihmisistä ei täytä turvapaikan saamisen kriteerejä.

Sipilä arveli etukäteen, että kokouksesta tulee vaikein hänen kokemistaan. Syynä oli Italian tuoreen pääministerin Giuseppe Conten uhkailu käyttää veto-oikeutta.

Italia esti torstai-iltana huippukokousten muiden päätösten hyväksymisen saadakseen tavoitteensa läpi maahanmuuttoasiassa. Lopulta Italia veti pois vastalauseensa, ja päätökset hyväksyttiin.

– Me olemme tyytyväisiä, Conte sanoi.

Päätökseen kirjattiin, että pakolaisongelma on EU:n yhteinen. Se oli tärkeää Italialle, joka on kokenut jääneensä pakolaisten kanssa yksin.

Conte ei lopulta ollutkaan hankala neuvottelija.

– Hän oli erittäin eteenpäinkatsova ja osoittautui, että hän tuntee erittäin hyvin nämä asiat, Sipilä kehui.

Muutoinkin Sipilä kehui keskustelua rakentavaksi ja ratkaisukeskeiseksi.

Lue myös:

.
.