Kunta jätti kuulematta syrjään siirrettyä pomoa Sodankylässä – hallinto-oikeus kumosi päätöksiä

Talous- ja hallintojohtaja siirrettiin esimiestehtävistä toisiin tehtäviin. Kunta perusteli siirtoa johtajan esimiestoiminnalla, joka oli aiheuttanut vakavan työturvallisuusuhkan.

Sodankylä
Sodankylän kunnatalo
Sodankylän kunnantaloJarmo Honkanen / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Sodankylän kunnan päätöksiä, jotka liittyvät talous- ja hallintojohtajan syrjään siirtämiseen.

Hallinto-oikeuden mukaan kunta jätti kuulematta talous- ja hallintojohtajaa ennen kuin häneltä otettiin kunnanjohtajan sijaisuus ja kaksi suoraa alaista pois.

Lisäksi kunnanhallitus ylitti toimivaltansa kun se siirsi johtajan vuoden määräajaksi controllerin virkaan. Hallinto-oikeuden mukaan viran siirtämisestä olisi pitänyt päättää toimialajohtaja tai hänen sijaisensa, ei kunnanhallitus.

Sodankylän kunta perusteli talous- ja hallintojohtajan siirtämistä sillä, että kunnanvirastolla oli vakava työturvallisuusuhka, jonka keskeisin syy oli talous- ja hallintojohtajan esimiestoiminta. Työterveyslaitos teetti työyhteisöselvityksen kunnanvirastolla kesäkuussa 2016 ja sen mukaan viraston kokonaisilmapiiri oli huono.

Talous- ja hallintojohtaja on tällä hetkellä virkavapaalla, ja hänelle on valittu sijainen. Virkavapaus kestää vielä runsaan vuoden, elokuun loppuun vuonna 2019.

"Möhläsimme"

Syrjään siirretty talous- ja hallintojohtaja valitti kaikkiaan kolmesta päätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen.

Soađegili gielddahoavda Viljo Pesonen.
Sodankylän kunnanjohtaja Viljo Pesonen.Vesa Toppari / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksistä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Sodankylän kunnanjohtaja Viljo Pesonen ei kuitenkaan usko, että kunta valittaa päätöksistä.

– Möhläsimme, kun kuulemiset jäivät tekemättä. Controllerin määräaikaiseen virkaan liittyvästä asiasta ei kannata myöskään enää valittaa, sillä viran määräaikaisuus päättyi jo viime joulukuussa, Pesonen sanoo.

Pesosen mukaan työilmapiiri Sodankylän kunnanvirastolla on parantunut kahden vuoden takaisesta.