Hovioikeus ei muuttanut Sastamalan mopoautokolarin tuomiota – kahden nuoren kuoleman aiheuttaneelle 12 vuotta

Kaksi nuorta sai surmansa, kun itsetuhoinen mies ohjasi tila-autonsa vastaantulijoiden kaistalle päin mopoautoa.

Tieliikennekuolemat
Onnettomuuspaikka Sastamalassa
Sastamalan mopoautokolarin onnettomuuspaikka helmikuussa 2017.Matias Väänänen / Yle

Turun hovioikeus on käräjäoikeuden tapaan tuominnut kahden nuoren kuoleman aiheuttaneet Kari Saaren 12 vuodeksi vankeuteen.

Nokialaismies törmäsi viime vuoden helmikuussa tahallaan vastaan tulleeseen mopoautoon. Mopoautossa olleet 17-vuotiaat tyttö ja poika kuolivat onnettomuudessa. Törmäys sattui valtatie 12:lla Nokian ja Sastamalan rajalla.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi lokakuussa törmäyksen aiheuttaneen Saaren 12 vuodeksi vankeuteen. Tuomio tuli kahdesta taposta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta. Ennen tuomiota syytetyn mielentila tutkittiin ja hänet todettiin syyntakeiseksi.

Saari on tunnustanut halunneensa tehdä itsemurhan ja ohjanneensa siksi tahallaan tila-autonsa päin vastaantulijaa. Oikeudessa hän kiisti tapot, mutta myönsi törkeät kuolemantuottamukset. Saari vetosi siihen, ettei tajunnut vastaantulevan ajoneuvon olevan mopoauto.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tapaan, että Saaren oli täytynyt havaita, että vastaantuleva ajoneuvo ei ole kuorma-auto tai rekka vaan pieni mopoauto.

Tuomittu oli valittanut käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen. Hovioikeuden tuomiosta voi pyytää vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.