Luonnon roskaantuminen ja ilmastonmuutos huolettavat suomalaisia – iäkkäät kantavat nuoria enemmän murhetta kotimaan luonnosta

Suomalaisille rakkainta luontoa ovat kodin lähistöltä löytyvät viheralueet ja oma piha.

luonto
Roskia puun juurella
Suomalaiset ovat huolissaan luonnon roskaamisesta.Anna Sirén / Yle

Yli 90 prosenttia suomalaisista pitää luontoa tärkeänä, kokee sen osaksi kansallista identiteettiä ja uskoo luonnon lisäävän hyvinvointia sekä terveyttä.

Asia ilmenee ympäristöministeriön teettämästä kyselystä (siirryt toiseen palveluun), jolla selvitettiin suomalaisten suhdetta luontoon.

Mieluiten suomalaiset liikkuvat tai rauhoittuvat luonnossa. Vastaajista lähes 70 prosenttia kertoi liikkuvansa luonnossa vähintään viikoittain.

Kyselyn perusteella naiset ovat miehiä ahkerampia luonnossaliikkujia.

Rakkainta luontoa suomalaisilla ovat kodin lähistöltä löytyvät viheralueet ja oma piha. Lähialueen luonnon arvostus näkyy myös siinä, että lähes 90 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että luonto tulisi ottaa nykyistä paremmin huomioon kaupunkeja kehitettäessä.

Maailman luonto huolettaa enemmän

Globaalin luonnon tila aiheuttaa suomalaisissa syvempää huolta kuin Suomen luonnon tila. Noin puolet vastaajista kertoo olevansa huolissaan Suomen luonnosta, kun taas yli kaksi kolmasosaa kantaa huolta globaalisti.

Suomen luonnon tila huolettaa eniten yli 65-vuotiaita. Alle 25-vuotiaita kotimaan luonnon tila huoletti selkeästi vähemmän kuin globaalin luonnon tila.

Yli puolet vastaajista nimesi ilmastonmuutoksen luontoamme kohtaavien suurimpien uhkatekijöiden joukkoon, mutta kaikkein suurimmaksi uhaksi koetaan roskaantuminen.

Vastuu luonnon suojelusta ja kestävästä käytöstä lankeaa suomalaisten mielestä ennen kaikkea jokaiselle itselleen. Enemmistö peräänkuuluttaa myös viranomaisten vastuuta.

Suomalaisten luontosuhdetta selvittäneen kyselyn kaikkiin kysymyksiin vastasi 1 008 ihmistä Manner-Suomesta. Kyselyn toteuttivat konsulttitoimisto MDI ja CINT-kuluttajapaaneli kesäkuussa.

Lue lisää:

"Monen tuotteen voisi korvata sillä, että kävelisi lähimetsään ja poimisi kasveja" – kolttasaamelaisilla on vanhastaan vahva käyttökasvien tuntemus

Sienet ovat jo somessa, mutta todellista satoa saadaan vielä odotella – seuraavat viikot ratkaisevat

Trooppisia metsiä hakattiin viime vuonna 40 jalkapallokenttää minuutissa – muutama maa alkanut rajoittaa hakkuita tiukasti

The New York Times: Odottamaton otsonikato on peräisin Kiinan pienten tehtaiden salaisista kemikaaleista

Vangittuja tiikereitä on moninkertaisesti luonnossa eläviin verrattuna – "Aina, kun villieläimen kanssa on mahdollisuus poseerata maksua vastaan, varoituskellojen pitäisi soida, oli laji mikä hyvänsä"

Karhunpentu ui saaresta toiseen – mökkiseurue tallensi pörröisen uimarin videolle

Kalajokiimme nousevat lohet ovat pienentyneet – geenitutkijat etsivät syytä ilmiöön

"Moni lapsi jopa pelkää metsää" – metsästysseuroissa helpotetaan nuorten tietä luontoon