Kriisinhallintakeskus voi siirtyä Kuopiosta Helsinkiin – pallo on nyt ministeri Mykkäsellä

Sisäministeri voi vielä muuttaa siirtosuunnitelmia tai antaa siirtoasian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi. Mykkänen on jo aiemmin ilmaissut halunsa siirtää keskus pääkaupunkiseudulle.

kriisinhallinta
Pelastusopiston asuntola ja Kriisinhallintakeskus.
Sakari Partanen / Yle

Sisäministeriöllä on nyt alueellistamiskoordinaatioryhmän siunaus siirtää Kriisinhallintakeskus Helsinkiin.

Alueellistamisen koordinaatioryhmä edellyttää, että ministeriön tulisi ennen asian ratkaisua harkita tarvetta siirtää kyseiset asiat valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi, valtiovarainministeriö kertoo tiedotteessaan.

Alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Jari Partanen kertoo, että sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) voi nyt käyttää valtaansa ja ratkaista asian itse. Mykkästä on kuitenkin kehotettu viemään asia valtioneuvoston ratkaistavaksi.

Mykkänen on jo aiemmin kertonut kannattavansa (siirryt toiseen palveluun) Kriisinhallintakeskuksen siirtoa Kuopiosta Helsinkiin. Kun siirrosta pyydettiin lisäselvityksiä, sisäministeriö esitti lisäselvitysten jälkeen uudelleen keskuksen siirtämistä Helsinkiin.

Jos asia siirtyy valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi, siirto voi peruuntua.

– Uskon, että asiasta käytäisiin äänestyksiä. Asia saa valtioneuvon yleisistunnossa aivan eri luokan poliittisen paineen, Partanen sanoo.

Partanen kertoo, että asiasta käytiin tunnin mittainen keskustelu ja koordinaatioryhmän 23:sta jäsenestä lähes kaikki käyttivät puheenvuoron.

– Minusta tästä (lausunnosta) tuli hyvin tiivis, hyvin selkeä, asiallinen ja vakava viesti sisäministeri Mykkäselle.

Koordinaatioryhmän puheenjohtaja kannattaa itse Kriisinhallintakeskuksen säilyttämistä Kuopiosta.

– Ministerillä on oikeus tehdä tällainen päätös milloin tahansa, mutta hänen pitää ottaa huomioon nämä poliittiset näkökulmat. Tähän liittyy alueellinen kehitys ja henkilöstön asema. Vastuuministeri tekee päätökset ja kantaa vastuun.

Siirtoa vastustettu voimakkaasti

Vaihtoehtona oli siirtää keskus Helsinkiin, Tampereelle tai Säkylään.

Sisäministeriö esitti, että Kriisinhallintakeskus muuttaisi Helsinkiin, koska selvityksen mukaan muun muassa matkakustannukset laskivat, jos keskus olisi Helsingissä.

Kriisinhallintakeskuksen siirrosta on käyty poliittista vääntöä. Esimerkiksi Savo-Karjalan kansanedustajat ovat vastustaneet siirtoa. Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon liitto ovat myös kritisoineet siirtoa voimakkaasti.

Aiemmin Kriisinhallintakeskuksen johtaja Kirsi Henrikssson arvioi, että keskus toimii Kuopiossa vielä ainakin seuraavat kaksi vuotta. Keskuksessa työskentelee noin 20 ihmistä. Enemmistö Kriisinhallintakeskuksen Kuopion työntekijöistä ei ole halukas siirtymään muualle.

Täydennetty 29.6.2018 klo 12:41. Tieto koordinaatioryhmän lausunnon vaatimuksesta. Klo 12.58. Alaotsikkoon, otsikkoon ja leipätekstiin lisätty ministeri Mykkäsen rooli. Klo 13:04 Jari Partasen kommentit. Klo 13:33 Jari Partasen henkilökohtainen mielipide Kriisinhallintakeskuksen sijainnista.

Juttua korjattu klo 12.58: Kriisinhallintakeskuksen siirto Helsinkiin ei ole vielä täysin varmaa, kuten aiemmin kerroimme. Siirtoon tarvitaan joko ministerin tai valtioneuvoston yleisistunnon päätös.