1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verenluovutus

Oletko matkaamassa Keski- tai Etelä-Eurooppaan? SPR: Hyttysten välityksellä tarttuvasta viruksesta seuraa verenluovutusrajoitus

Länsi-Niilin viruksen epidemiakausi on heinäkuun alusta marraskuun loppuun, kertoo Suomen Punaisen Ristin veripalvelu.

verenluovutus
Verta luovutetaan Kajaanissa.
Elisa Kinnunen / Yle

Hyttysten välityksellä leviävä Länsi-Niilin virus aiheuttaa verenluovutusrajoituksia Euroopassa matkaaville, kertoo Suomen Punaisen Ristin (SPR) veripalvelu.

Länsi-Niilin viruksen epidemiakausi on heinäkuun alusta marraskuun loppuun, ja tuona aikana riskialueilla matkaavat eivät saa luovuttaa verta vähintään 28 päivään.

Länsi-Niilin virus on aiheuttanut ihmisille epidemioita Pohjois-Amerikassa kesäisin ja syksyisin yli kymmenen vuoden ajan.

2010-luvulla epidemioita on ollut myös osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa muissa Välimeren alueen maissa.

Länsi-Niilin virus ei yleensä ole vaarallinen. Suuri osa tartunnan saaneista ei saa mitään oireita, osalla esiintyy kurkkukipua, pahoinvointia tai lievän flunssan oireita.

Matkailusta EU:n ja EFTA-alueiden ulkopuolella seuraa aina vähintään 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus. Tämä kattaa myös suuren osan Länsi-Niilin viruksen riskialueista.

Jos olet matkan aikana tai pian sen jälkeen sairastunut kuumetautiin, luovutuskiellon pituus on vähintään 28 vuorokautta paluusta ja oireiden loppumisesta.

Lue lisää:

Nyt on hyvä aika luovuttaa – Kaikkien veriryhmien verelle on tarve

Etkö kelvannutkaan verenluovuttajaksi? Hukkareissut Veripalveluun vähenevät keväällä

Kukaan verenluovuttaja ei tiedä, minne oma veri päätyy – me selvitimme sen Saulin puolesta

Verta luovuttava koira voi pelastaa toisen lemmikin hengen

Lue seuraavaksi