Tätä Suomi syö ja juo: liha maistuu entiseen tahtiin, maito ei enää yhtä hyvin

Luonnonvarakeskus on julkaissut tuoreita tietoa siitä, mitä syömme ja juomme.

Ruoka ja juoma
Grillissä vihanneksia ja lihaa.
Vaikka lihaa kuluu entiseen tapaan, niin vihanneksia syödään myös runsaasti.Vladislav Zadjko / AOP

Suomalaisten kulutustottumukset käyvät ilmi Luonnonvarakeskuksen julkaisemasta vuoden 2017 ravintotaseen ennakkotiedoista.

Maitoa 112 litraa

Suomalaiset kuluttivat viime vuonna keskimäärin 160 kiloa nestemäisiä maitotuotteita. Maitoa suomalaiset juovat aina vain vähemmän, sillä kulutus laski taas viitisen prosenttia edellisvuodesta.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

– Kaikkiaan maitoa juotiin viime vuonna keskimäärin henkeä kohti noin 112 litraa, josta rasvatonta maitoa oli kolmannes, kevytmaitoa 56 prosenttia ja täysmaitoa reilu kymmenen prosenttia, yliaktuaari Tarja Kortesmaa kertoo.

Piimän ja viilin kulutus -6 %, jogurtti +-0 %, kerma +6 %. Juuston kulutus - 2 % eli suomalainen syö keskimäärin noin 26 kiloa juustoa vuodessa. Voi 3,5 kg/v, muutos +-0 %.

Lihaa 81 kg

Lihankulutus on pysynyt ennallaan. Broileria ja muuta siipikarjaa syötiin kiihtyvään tahtiin, kasvua kuusi prosentia vuoteen 2016 verrattuna. Naudanliha maistui prosentin verran enemmän, mutta possu ei. Sen kulutus laski neljä prosenttia.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Lampaanlihaa kului vain 0,7 kiloa, poroa 0,4 ja hevosenlihaa 0,3 kiloa henkeä kohti vuonna 2017.

Viljatuotteita 80 kg

Viljan kokonaiskulutus lisääntyi vajaan prosentin 80 kiloon henkeä kohti.

Muodikasta kauraa syötiin hieman enemmän. Sen kulutus lisääntyi kilon verran 7,3 kiloon (6,3 kg v. 2016).

Riisin kulutus kasvoi myös 0,2 kiloa eli kuuteen kiloon henkeä kohti. Vehnää ja ruista käytettiin lähes saman verran kuin edellisvuonna, 44,5 ja 15,5 kiloa.

Hedelmiä 59 kiloa

Sitrushedelmiä suomalaiset söivät 10 prosenttia vähemmän, viime vuonna 13 kiloa. Muita tuoreita hedelmiä popsittiin entiseen tapaan 46 kiloa. Hedelmäsäilykkeiden ja kuivattujen hedelmien kulutus pysyi seitsemässä kilossa.

Omena banaani ja appelsiini.
Omena maistuu, mutta sitrushedelmiä syödään nyt vähemmän.Ismo Pekkarinen / AOP

Tuoreiden vihannesten kulutusmääräksi viime vuonna arvioidaan noin 64 kiloa henkeä kohti. Tämä määrä sisältää kuitenkin myös mahdollisen hävikin.

Sokerin kulutus henkeä kohti oli 30,6 kiloa vuonna 2017.

Olutta 75 litraa

Oluen kulutus on laskusuunnassa, sillä vuoteen 2016 verrattuna suomalaiset joivat 1,6 litraa vähemmän.

Oluthana ravintolassa.
Oluen kulutus on tilastojen mukaan lievässä laskussa.Janne Lindroos / Yle

Long drink -juomia taas lipiteltiin hieman enemmän 7,4 litraa, kun vuotta aiemmin jäi yksi lasillinen eli 2 desilitraa juomatta.

Väkevien osalta kulutus on pysynyt 4,4 litran vuositasolla. Viinin osalta on lievää nousua eli viime vuonna kulutus nousi desilitran verran 11,6 litraan henkeä kohti.

Ravintotaseeseen voit tutustua tarkemmin Luonnonvarakeskuksen sivuilla tästä linkistä: http://stat.luke.fi/ravintotase-2017-ennakko-ja-2016-lopulliset-tiedot_fi (siirryt toiseen palveluun)