Viisi asiaa, jotka sinun kannattaa tietää Ruotsin politiikan superviikosta

Visbyn Almedalen-viikko on houkutellut politiikan suurkuluttajia jo 50 vuotta.

Almedalen
Almedalenin kadut ovat ruuhkaisia heinäkuun alkupäivinä. Erilaisia kampanjakojuja.
Almedalenin politiikkaviikolle odotetaan jälleen kymmeniä tuhansia politiikan ammattilaisia ja suurkuluttajia. Kuvassa politiikkaviikon yleisöä viime vuonna.Mike Toivonen

Ruotsin politiikan puhefestivaali Almedalen käynnistyy sunnuntaina Gotlannin Visbyssä. Monelle suomalaiselle tuttu kesäidylli täyttyy viikon ajaksi poliitikoista, toimittajista, lobbareista ja järjestöjen ja yritysten edustajista.

Seassa kulkee myös polittisesta diskuteerauksesta kiinnostuneita tavallisia svenssoneita. Paikalle odotetaan noin 45 000 kävijää. Viikon aikana voi kuunnella yli 4 000 erilaista väittelyä, haastattelua, puhetta ja keskustelua.

1. Kolmen puolueen kilpajuoksu – paljastuuko jotain uutta?

Kahden kuukauden kuluttua selviää kenen johdolla Ruotsia hallitaan seuraavat neljä vuotta. Vaalipäivä on 9. syyskuuta. Ruotsin eduskuntavaalien läheisyys heijastuu Almedaleniin erityisesti siksi, että poliittinen tilanne on poikkeuksellisen jännitteinen.

Mielipidemittausten mukaan kolme puoluetta kilpailee suurimman puolueen asemasta. Sosialidemokraattien kannatus on vaihdellut eri mittauslaitosten luvuissa 23–28 prosentin, Ruotsin kokoomuksen 18–22 prosentin ja ruotsidemokraattien 17–25 prosentin välillä. Järjestys voi siis olla mikä tahansa näiden kolmen välillä.

Vaalien ydinkysymys on myös Almedalenissa kaikkien mielissä: tuleeko ruotsidemokraateista suurin puolue. Visbyn vanhankaupungin muurien sisällä ihmetellään kuinka suureksi populistisen, maahanmuutto- ja EU-vastaisen puolueen suosio on kasvanut Ruotsissa?

Johtavat poliitikot tietävät, että Almedalen on tärkeä paikka saada sanomansa laajaan levitykseen. Suuret ruotsalaiset mediatalot lähettävät Visbystä suoria lähetyksiä verkossa joka päivä viikon ajan. Paikalla olevat elävät myös somessa twiitteissä ja instagram-kuvissa.

2. Maahanmuutto on vienyt huomion – syntyykö muita jännitteitä?

Almedalenin tuhansissa tilaisuuksissa ehditään puhua yhteiskunnasta sen kaikilta kanteilta. Järjestäjien mukaan viikon pääaiheita ovat kestävä kehitys, terveydenhoito, digitalisaatio ja demokratia. Paikalla oleva media hakee kuitenkin uutissisältöjä ja jännitteitä puolueiden ja puoluejohtajien välillä.

Mediatalot ovat kysyneet ihmisiltä kevään aikana mitä he pitävät tärkeinä asioina näissä vaaleissa. Esiin nousee aina kolmen kärki: terveydenhoito, maahanmuutto ja kouluasiat.

Mutta tähän mennessä yksi aihe on noussut ylitse muiden, maahanmuuttokysymys. Kun eduskunnassa tai tv-studiossa yritetään puhua muusta kuten oppimistuloksista tai terveydenhoidon tasavertaisuudesta, päädytään maahanmuuttoon. Aiheen ajankohtaisuutta ovat lisänneet EU-maiden väliset jännitteet ja neuvottelut vastaanottoleireistä ja pakolaiskiintiöistä.

Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on ehdottanut pariin kertaan sosialidemokraateille yhteistä linjausta maahanmuutosta, jotta aihe ei hautaisi alleen muuta politiikan tekemistä myös vaalien jälkeen.

3. Politiikan kuumat nimet – heitä kuunnellaan tarkasti

Jokaisella kahdeksalla eduskuntapuolueella on Almedalen-viikolla oma päivänsä. Sunnuntaina pelin avaa Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson, Hän on istuvan pääministerin Stefan Löfvenin haastaja, porvariblokin ykkösmies. Molemmilla pääministeriehdokkailla on kovia paineita.

Kristerssonille syksyn vaalit ovat puheenjohtajana ensimmäiset. Hänen valintansa jälkeen viime syksynä kannatus lähti nopeaan nousuun, mutta on sittemmin pysähtynyt ja jopa joissakin mittauksissa laskenut. Kristerssonin pääsärkynä on myös blokkikaveri, karismaattinen kansansuosikki, keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf.

Annie Lööf on erottautunut muusta porvariblokista pehmeämmällä maahanmuuttopolitiikalla. Keskustapuolue irrottautui liberaalien kanssa myös kokoomuksen aikeista jakaa valiokuntien johtopaikkoja vaalien jälkeen ruotsidemokraateille. Taas uusi pettymys asiaa ajaneelle Kristerssonille. Voisiko Lööf hypätä blokkirajan yli sosialidemokraattien hallitukseen? Tai voisiko hänestä tulla pääministeri, jos vaalitulos sekoittaa pakan oikein kunnolla.

Stefan Löfvenillä on Almedalenissa vastaiskun paikka. Puolueen kannatus on ollut koko kevään alamäessä ja vaalitappio häämöttää. Puolueen kiristynyt maahanmuuttolinja on suututtanut osan demareista. Ruotsidemokraatit ovat lisänneet kannatustaan demarien peruslinnakkeen, ammattikeskusjärjestö LO:n eli Ruotsin SAK:n sisällä. Löfvenin on kerrottu säästäneen poliittisia avauksia vaalikampanjan loppumetreille – ehkä Almedaleniin?

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson ja hänen puolueensa pääsee ääneen loppuviikosta. Mies on yrittänyt hiljentää puolueen pahimpia häirikköjä kuten Timo Soini aikoinaan, mutta ruotsalaiselle vasemmistolle puolue on fasistien ja rasistien pesäke historiansa takia. Ruotsidemokraattien 20:n prosentin tuki gallupeissa pakottaa kuitenkin muut puolueet miettimään ketkä Åkessonia tukevat ja kuuntelemaan mitä hän sanoo.

4. Kuka hallitsee Ruotsia vaalien jälkeen – selviävätkö yhteistyökuviot?

Kävi vaaleissa kuinka tahansa, mikään puolue ei ole ollut halukas samaan hallitukseen ruotsidemokraattien kanssa.

Almedalenissa odotetaan, että puolueet olisivat valmiita avautumaan siitä millaisia uusia yhteistyökuvioita ja kenen kanssa on etsittävä vaalien jälkeen. Saksan mallin mukaisesta koalitiosta sosialidemokraattien ja porvarien välillä ei puhuta, koska puolueet haluavat näyttäytyä vaalikampanjoissa vastaehdokkaina, eivät mahdollisina yhteistyökumppaneina.

Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf on sanonut Dagens Nyheter -lehdelle, että blokit yhdistävä laaja koalitiohallitus pitää säästää taloudellisen kriisin tai sodan ajalle.

Almedalenin tilaisuuksien innokkaimpia puhujia on Ympäristöpuolueen puheenjohtaja Gustav Fridolin. Puolueella on tukalat paikat. Se yltää gallupeissa hädin tuskin äänikynnyksen yli. Välirikko hallituskumppani sosialidemokraattien kanssa syntyi maahanmuutosta eikä taatusti helpota puna-vihreän blokin ja kummankaan puolueen vaalityötä.

5. Rakastettu ja parjattu politiikan kesäfestivaali

Pääministeri Stefan Löfven nousi Almedalen-uutisten otsikoihin viime vuonna jäämällä pois koko tapahtumasta. Hän sanoi haluavansa tavata mieluummin tavallisia kansalaisia muualla Ruotsissa kuin Almedalenin vakikävijöitä, poliittista eliittiä.

Tänä vuonna Löfven on paikalla, monestakin syystä. Pääministeri Löfvenin poisjäänti ei olisi ollut mahdollista vain pari kuukautta ennen vaaleja. Olisi myös ollut kummallista jos hän ei olisi paikalla kun Almedalen viettää myös 50-vuotisjuhliaan. Puhefestivaalin sanotaan syntyneen ruotsalaisen politiikan tulisielun, sosialidemokraattien entisen puheenjohtajan Olof Palmen puheesta 1968.

Ruotsalaiselle, riippumattomuudestaan ylpeälle medialle Almedalen merkitsee viikon seurustelua lähikontaktissa poliittisen eliitin ja lobbaajien kanssa. Toimittaja Jan Scherman muistelee Resume-lehdessä kuinka eräänä vuonna sosialidemokraattien silloinen lehdistösihteeri Leif Gustafsson heilutti myöhään illalla muovikorttia ravintolan edessä ja huusi kaikille paikalla olleille toimittajille: follow the card, seuratkaa korttia.

Uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike vei esiintymisellään median huomion viime vuonna. Nyt heille ei ole myönnetty lupaa omaan telttaan, mutta mahdollisuus puheisiin kolmena päivänä.

Visbyn kaunis turistikohde on taas viikon ajan täynnä yhteiskunnallisia jännitteitä.