1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lauri Tähkä

Provinssi on Lauri Tähkälle nostalginen festivaali –"On täällä kaikkea konhotettu"

Lauri Tähkä tuli aikanaan Teuvalta Provinssiin kavereittensa kanssa ilman tietoa majapaikasta. Tänä vuonna hän oli päälavan ensimmäinen esiintyjä.

Lauri Tähkä oli Provinssi 2018 -festivaalin päälavan ensimmäinen esiintyjä. Kuva: Pauliina Jaakkola/Yle

Lauri Tähkä oli tänä vuonna Provinssin päälavan ensimmäinen esiintyjä. Artistille päälavalla esiintyminen oli kolmas kerta, ja erityisen sykähdyttävää oli saada avata juhlafestivaali.

– On suuri kunnia saada aloittaa juhlafestivaalit ja aika koskettavaa myös.

Teuvalta kotoisin olevalle Tähkälle Provinssi on tuttu juhla. Ensimmäisiä kertoja hän muistaa olleensa silloisessa Provinssirockissa yleisössä. Opettelemassa festivaalikulttuuria, tutustumassa ihmisiä – tarkkailemassa kaikkea, mitä festareilla tapahtuu.

– On täällä kaikkea konhotettu, Tähkä sanoo.

Tähkä kertoo, miten Teuvalta lähdettiin Seinäjoelle hyvin optimistisella mielellä.

– Tultiin poikien kanssa ilman telttaa ja ajateltiin, että kyllä sitä jonnekin pääsee maate. Ehkä vähemmän tuli kattottua bändejä ja enemmän oltua sitten teltta-alueella, Tähkä sanoo.

Petipaikan löytymisestä hän toteaa, että kesällä voi toki nukkua myös taivasalla.

Lauri Tähkä kertoo, että palo Provinssin lavalle oli kova. Hänen ensimmäinen esiintymisensä Provinssissa oli noin 16-vuotiaana.

– Ne on hienoja muistoja ja nostattavat sellaista hyvää tunnetta, kun niitä [aikoja] muistelee.

Lauri Tähkä Provinssissa 2018 Kuva: Anne Elhaimer/Yle

Mä en pelkää

Seinäjoen Provinssissa kuultiin torstaina ensimmäistä kertaa Lauri Tähkän uusi Mä en pelkää -kappale. Tähkä kertoo ottaneensa kappaleella jälleen askelen ”eteenpäin”, vaikka sen pohjavire onkin tuttu.

– Siellä on kansanmusiikkipohja, mistä olen juureni saanut. Teksti on minulle tärkeä ja mielestäni aika koskettavakin. Tämä tuntui nyt oikealta ja uudistuminen on aina raikasta, Tähkä sanoo.

Uuden kappaleen esittäminen on aina jännittävää. Samoin yleisön reaktiot siihen.

– Näen lavalta, miten se menee yleisöön. Ottaa aina oman aikansa ennen kuin se menee tykö ja sitten se lähtee siitä menemään.

"Mitä täällä on syntymässä saanut"

Tähkän ensimmäisestä Provinssi-esiintymisestä on 10 vuotta. Artisti kertoo viettävänsä varsin kurinalaista elämää ja tekevänsä sitä, mikä tuntuu hyvältä. Keikkaviikon jälkeen on aika rauhoittua esimerkiksi metsäkävelyin.

– Asun mettän reunassa ja luonnon rauhalla on suuri merkitys. Ei se mihinkään ole muuttunut, mitä täällä on syntymässä saanut. Missä päin maailmaa onkaan, pohjalainen tarvitsee tilaa ympärillensä ja ittellensä, Tähkä sanoo.

Missä päin maailmaa onkaan, pohjalainen tarvitsee tilaa ympärillensä ja ittellensä.

Lauri Tähkä

Hyvät unet, ravinto ja muutenkin terveelliset elämäntavat auttavat jaksamaan keikat ja palautumaan niistä. Ja terveisiä Teuvalle: ennen keikkaa Tähkä lämmittelee ylä- ja ala-asteella opituilla jumppaliikkeillä.

– Kaikki etunojapunnerrukset, vatsalihasliikkeet ja muut, jotka on olleet vähän nihkeitä silloin, toimivat edelleen.