Oikeusministeri Häkkänen haluaa lopettaa alaikäisten avioitumisen – "uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät riittävän vahvoja perusteita"

Poikkeusluvan tarvetta alaikäisten avioitumiseen perustellaan yleisimmin uskonnollisella vakaumuksella.

avioliitot
Antti Häkkänen
Antti HäkkänenJarno Kuusinen / AOP

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) haluaa luopua alaikäisten avioliitot mahdollistavista poikkeusluvista. Ministerin mielestä on lapsen edun mukaista, että alaikäisten avioliittoja ei enää sallittaisi Suomessa.

– Esimerkiksi uskonnolliset tai kulttuuriset syyt eivät ole mielestäni riittävän vahvoja perusteita alaikäisten avioliittojen sallimiseen edes poikkeuslupamenettelyllä, Häkkänen sanoo oikeusministeriön tiedotteessa.

Oikeusministeriön mukaan hakemuksia alaikäisenä avioitumiseen on tehty viime vuosina 10–30 kappaletta vuodessa. Viime vuonna hakemuksia tehtiin 11. Seitsemälle myönnettiin poikkeuslupa.

Ministeriön mukaan valtaosa viime vuosina poikkeusluvan saaneista alaikäisistä on ollut 17-vuotiaita tyttöjä. Yleisimmin poikkeusluvan tarvetta perustellaan uskonnollisella vakaumuksella.

Alle 17-vuotiaille myönnettyjen lupien perusteena on ollut raskaus.

Oikeusministeriö julkaisi tänään perjantaina arvomuistion, jossa tarkastellaan alaikäisten avioliittoja koskevaa poikkeuslupamenettelyä. Muistion mukaan poikkeuslupamenettelystä voitaisiin luopua kokonaan.

Ministeri Häkkänen kertoo lähettävänsä nyt muistion lausunnolle. Tämän jälkeen hän tekee päätöksen tarvittavien lainsäädäntömuutosten valmistelusta.

Oikeusministeriön mukaan alaikäisten avioliitot mahdollistavasta käytännöstä on luovuttu tai siitä ollaan luopumassa lähes kaikissa muissa Pohjoismaissa.