1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Asiantuntija: Sopu siirtolaiskriisin hoidosta voi helpottaa sekä EU:n että turvapaikanhakijoiden tilannetta

Onnistuessaan siirtolaiskeskusten perustaminen EU:n ulkopuolelle säästää Eurooppaan pyrkivät ihmiset salakuljetukselta ja vähentää jäsenmaiden jännitteitä. Kaikki riippuu kuitenkin käytännön toteutuksesta, sanoo Teija Tiilikainen.

Parisataa Välimeren yli pyrkinyttä siirtolaista pelastettiin kumiveneestä Italian edustalla 23. huhtikuuta. Kuva: Alessandro di Meo / EPA

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikanen arvioi, että EU-maiden sopimus siirtolaiskeskusten perustamisesta Välimeren maihin piirsi ääriviivat EU:n yhteiselle ratkaisulle maahanmuutto-ongelmaan.

Onnistuessaan sopimus helpottaa siirtolaisten aiheuttamaa painetta Etelä-Euroopassa, liennyttää EU-maiden kiristyneitä välejä ja parantaa Eurooppaan pyrkivien ihmisten turvallisuutta turvapaikkaprosessissa.

Kaikki riippuu kuitenkin käytännön toteutuksesta.

EU-johtajat pääsivät sopuun yhteisestä turvapaikkalinjasta maratoniksi venyneessä huippukokouksessa Brysselissä perjantaina. Päätökseen kirjattiin, että siirtolaisongelma on EU:n yhteinen. Se oli tärkeää erityisesti Italialle, joka on kokenut jääneensä Eurooppaan tulevien ihmisten kanssa yksin.

Tiilikaisen mukaan ajatus siirtolaisten käsittelykeskuksista ei ole uusi.

Päätös kertoo kuitenkin EU:n haluavan entistä päättäväisemmin yhteistä ratkaisua tilanteen hallintaan.

Siirtolaiset välttyisivät salakuljettajilta

Siirtolaisten käsittelyyn tarkoitetut keskukset aiotaan sijoittaa pääasiassa EU:n ulkopuolelle, mutta niitä perustetaan myös EU-maihin. Todennäköisesti keskukset tulisivat vilkkaimpien siirtolaisreittien varrelle.

Tänä vuonna Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä on tullut Pohjois-Afrikan maista erityisesti Espanjaan, Italiaan ja Kreikkaan (siirryt toiseen palveluun).

Siitä, mihin maihin keskukset sijoittuvat, ei ole vielä sovittu. Ainakin Tunisia ja Albania ovat jo torjuneet leirien perustamisen maihinsa.

Tiilikaisen mukaan keskusten tehtävä on siirtää turvapaikanhakijoiden tilanteen tarkastelu ja mahdollinen käännytys EU:n ulkopuolelle.

– Tarkoitus on tarjota ihmisille mahdollisuus hakea turvapaikkaa EU:n ulkopuolelta ilman hengenvaarallista matkaa unionin alueelle. Samalla se hillitsee houkutusta unionin sisälle suuntautuvaan ihmisten salakuljetukseen, Tiilikainen sanoo.

Nykyisen käytännön mukaan turvapaikanhakijan on matkustettava EU-maahan, jotta hän voi hakea sieltä turvapaikkaa.

Maahanmuuttoa vastustavat eivät välty taakanjaolta

EU sopi, että turvapaikkaan oikeutetut ihmiset siirrettäisiin keskuksista EU-maihin jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen perustuen.

Ihmiset joilta turvapaikka evätään käännytettäisiin suoraan keskuksista lähtömaihinsa.

Pakolaisten vastaanottamisen perustumista vapaehtoisuuteen ovat vaatineet tiukimmin Itä- ja Keski-Euroopan maat Puola, Tshekki, Unkari ja Slovakia. Vapaaehtoisuus oli myös Suomen linja.

Käytännössä ratkaisu tarkoittaa sitä, että jäsenmaille pakollisista kiintiöistä on luovuttu ja pakolaisten vastaanotosta päätetään neuvotteluihin ja sopimuksiin.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on sanonut "kansan" haluavan lopettaa maahanmuuton Eurooppaan, ja palauttaa kotimaihinsa ne, jotka ovat jo tulleet. Kuva: Zsolt Szigetvary / EPA-EFE

Tiilikaisen mukaan taakanjaosta muodostuu poliittisen solidaarisuuden kysymys EU-maiden kesken.

Erityisesti itäisen Keski-Euroopan jäsenmaissa maahanmuuttovastaisuus on nousussa ja kysymys osa sisäpolitiikkaa. Toisaalta niissä nautitaan huomattavista EU-tuista ja maiden hyvinvoinnin kasvu on kytkeytynyt tiiviisti unioniin.

– En pidä mahdollisena, että yksikään jäsenmaa voi kokonaan kääntää selkäänsä taakanjaolle, jos haluaa pitää kiinni EU-eduista, Tiilikainen sanoo.

Mahdollisena ongelmana leirien turvallisuus

Tiilikainen luottaa siihen, että EU-maihin perustettavien keskusten turvallisuutta, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja käsittelyiden kestoa valvotaan.

EU:n ulkopuolelle sijoittuviin keskuksiin sen sijaan sisältyy huolta.

YK on arvostellut siirtolaisten oloja esimerkiksi Libyan hallinnoimissa pidätyskeskuksissa "hirvittäviksi". Libyassa siirtolaisia on kidutettu, pahoinpidelty hengiltä ja orjuutettu pakkotöihin.

Siirtolaiset tulevat Eurooppaan eri reittejä, joiden varrella olevissa maissa on erilaisia hallintoja. Vaikka EU:lla on suuri rooli keskuksissa, täytyy niillä olla myös ympäröivän yhteiskunnan tuki.

– Kumpi on pienempi paha? Nyt on epäinhimillinen tilanne, että salakuljettajat rikastuvat traagisilla ihmiskohtaloilla, kun ihmiset seilaavat purkeilla Välimeren yli. Keskuksiin liittyy ongelmia, mutta ne tiedostetaan ja EU ottaa vastuun, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittelyn tapahtuminen lähempänä hakijan lähtöaluetta tarkoittaisi, että ihmisten ei tarvitse lähteä koettamaan onneaan ja laittaa perheensä ja sukunsa omaisuutta kiinni riskialttiiseen matkaan turvapaikan toivossa.

Keskukset oletettavasti myös nopeuttaisivat päätöksen käsittelyä.

Onnistuminen punnitaan myöhemmin

Onnistuessaan siirtolaiskeskukset ratkaisisivat siis keskeisiä pakolaisuuteen liittyviä ongelmia ja EU:n sisäisiä jännitteitä taakanjaosta, jotka ovat ruokkineet maahanmuuttovastaisia mielialoja Euroopassa.

– Kuljetusreitit eivät enää ratkaise, mihin ihmiset tulevat ja mitä maita ne kuormittavat, vaan taakanjako on EU:n neuvotteluratkaisu, Tiilikainen tähdentää.

EU:n päätöslauselmassa mainittiin myös EU:n yhteinen rajaturvallisuus, kumppanuus Eurooppaan pyrkivien ihmisten lähtömaiden kanssa ja siirtolaisuuden juurisyihin puuttuminen. Teemat ovat olleet esillä jo aikaisemmin.

Tiilikainen muistuttaa, että sopimuksen onnistuminen riippuu siitä, miten se käytännössä toteutetaan.

– Kokous alkoi riitaisasti, mutta jäsenmaat saivat sovittua yhteisen lopputuleman, johon kaikki ovat sitoutuneita. Tässä on kohtuullisen hyvin eväitä purkamaan paineita.

Lue lisää:

EU-maat pääsivät sopuun – Välimeren rannalle perustetaan siirtolaisten keskuksia

Sisäministeri Mykkänen siirtolaiskeskuksista: Ongelmaksi voi koitua EU-maiden penseys ottaa turvapaikan saaneita

Juha Sipilä: EU:n maahanmuuttoratkaisu Suomen tavoitteiden mukainen

EU pohtii Välimeren yli pyrkivien siirtolaisten keskittämistä "alueellisiin maihinnousukeskuksiin" – Tuoko malli enemmän ongelmia kuin ratkaisuja?

Siirtolaisten vene kaatui Libyan rannikon lähellä – Noin sadan ihmisen pelätään kuolleen