Punkkipelkoon ei syytä valtaosassa Lappia – tautitapauksia enemmän vain rannikolla

Punkkien levittämien tartuntatautien määrä on koko Lapin alueella vielä alle kaksikymmentä vuodessa. TBE-aivokuumetartunnat ovat tosin selvästi lisääntyneet Simo–Kemi-akselilla viime vuosina.

punkit
Punkki lähikuvassa iholla.
Puutiainen ihmisen iholla.Juha Metso / AOP

Lymen borrelioosista oli viime vuonna viisitoista havaintoa koko Lapissa. Samaan aikaan esimerkiksi Ahvenanmaalta tilastoituja tapauksia oli yli kuusisataa.

TBE-aivokuume – tunnetummin puutiaisaivokuume – on kuitenkin Perämeren rannikkoalueella totista totta.

Länsi-Pohjan alueella puutiaisaivokuumetta on havaittu yhä enemmän viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna tartuntoja oli ennätysmäärä, kahdeksan. Tämä käy ilmi terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen taruntatautitilastosta. Sairaanhoitopiireittäin katsottuna luku on neljänneksi suurin koko maassa.

Lapin sairaanhoitopiiriin puutiaisaivokuumevirus on merkitty vain kaksi kertaa reilun kahdenkymmenen vuoden aikana. Viimeisin havainto on kolmen vuoden takaa.

LKS:n päivystyksessä ei tartuntaepäilyjä tänä kesänä

Lapin keskussairaalan päivystyspolikliniikalta kerrotaan, ettei tänä kesänä ole ollut potilaita, joilla olisi epäilty punkkien levittämiä sairauksia.

Aiempina vuosina joitakin tartuntaepäilyjä on hoidettu.

– Muutamia yksittäisiä on saattanut olla, enemmän etelämpää tulleita ihmisiä, erikoistuva lääkäri Jukka Vuopala Lapin keskussairaalan päivystyspoliklinikalta sanoo.

Länsi-Pohjan alueella on tänä vuonna yksi varmistettu yksi borrelioositapaus.