1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntakehitys

Analyysi: Miksi yksi kaupunki kasvaa mutta toinen ei? Lahti vs. Hämeenlinna -ottelun tulos on murskaava 3-0

Lahden asukasluku kasvaa vauhdilla, kun taas Hämeenlinnan junnaa lähes paikallaan. Miksei pallo pompi Hämeenlinnalle?

Kuntakehitys
Pöytäjalkapallopeli.
Petri Lassheikki / Yle

Jos Lahden ja Hämeenlinnan kamppailu kasvusta, asukkaista ja elinvoimasta olisi jalkapallo-ottelu, sen tulos olisi murskaava päijäthämäläisen keskuskaupungin hyväksi. Pelikenttä vaikuttaa tasaiselta: sekä Lahti että Hämeenlinna havittelevat kasvua pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Kumpaiseenkin kaupunkiin kulkee Helsingistä junarata ja moottoritie. Matkaa on myös jotakuinkin saman verran.

Hämeenlinnalla on etunaan nopea moottoritieyhteys ja suora ratayhteys toiseen kasvavaan isoon kaupunkiin Tampereeseen. Lahden etuna puolestaan on, että VR taittaa matkan Helsingistä Lahteen selvästi nopeammin kuin Hämeenlinnaan.

Suhteellisen tasaisista lähtökohdista huolimatta ottelun tulos ei ole tasapeli. Hämeenlinna on onnistunut kasvattamaan asukaslukuaan viimeisten viiden vuoden aikana vain puolellatoista sadalla, Lahti lähes puolellatoista tuhannella.

Kolmen maalin ero

Dynaaminen Lahti on rakentanut ja suunnittelee lisää. Kaupunkiin on saatu toriparkki ja matkakeskus. Suunnitelmissa on uusi asuntoalue kylpylöineen, uusi jalkapallostadion sekä taidemuseo.

Hämeenlinnaan nousee kyllä asuntoja, mutta esimerkiksi toriparkista on tullut ikuisuuskysymys. Muutenkin jokainen uusi hanke saa kaupungissa aikaan vastalausemyrskyn. Lahti-Hämeenlinna 1-0.

Lahdessa on jatkuvasti tapahtumia, jotka tuovat vierailijoita, joissa on mahdollisia tulevia asukkaita. Hämeenlinnaan on rakennettu tapahtumapuisto, mutta viime kesien jättikonserttien jälkeen puisto on ammottanut tyhjyyttään. Lahti-Hämeenlinna 2-0.

Lahden ammattikorkeakoulu sulautui Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon ja aiemminkin vahvasta koulukaupungista on tullut yliopistokaupunki. Hämeenlinnassa ammattikorkeakoulu tekee kyllä yhteistyötä Aalto yliopiston kanssa, mutta Lahden ratkaisu on selkeästi vahvempi. Lahti-Hämeenlinna 3-0.

Vaikuttaako imago?

Hämeenlinnan asukasluku on laskenut viimeiset kolme vuotta. Juuri noina vuosina on julkisuudessa ollut jättiautokauppaa havitellut Sunny Car Center sotkuineen, niinpä muuttohaluisten tuomari nostaa keltaisen kortin.

Suurautokaupan vuoksi Hämeenlinnan poliittiset päättäjät riitelivät keskenään julkisesti ja äänekkäästi. Omiakaan ei saa taklata, toinen keltainen kortti ja siten punainen kortti.

Tuomari näyttää punaista korttia jalkapallokentällä.
Patrik Stollarz / AFP / Lehtikuva

Lahti tunnetaan huumepääkaupunkina ja väkivaltaisena Suomen Chicagona. Suora punainen kortti eli tasakentälliset.

Imagotutkimuksen mukaan Hämeenlinna on suomalaisten silmissä kuudenneksi paras kaupunki, kun kysytään mihin kaupunkiin haluaisit muuttaa. Lahti on vasta 11.

Tämä Hämeenlinnan maali joudutaan videotarkastelussa hylkäämään, sillä tutkimukset ovat tutkimuksia. Luvut puhuvat toista.

Osat ovat vaihtuneet

Kymmenen viime vuoden aikana Hämeenlinna on kasvanut 2 241 henkilöllä. Lahtelaisia on tullut lisää 5 258 ihmistä. Viiden viime vuoden lukemat ovat Hämeenlinna 165, Lahti 1 475.

Aina ei näin ole ollut. Vielä 1980- ja 1990-luvuilla Hämeenlinna kasvoi selvästi Lahtea nopeammin ja välillä Lahden väkiluku jopa laski. Lahti kiipesi väestökasvun sarjataulukossa Hämeenlinnan ohi viimeisten kymmenen vuoden aikana ja näyttää pitävän paikkansa.

Lahti on Hämeenlinnaa isompi kaupunki: siellä on lähes 120 000 asukasta, Hämeenlinnassa alle 68 000. Lahden kasvu on ollut kuitenkin viime vuosina selvästi suurempaa myös kaupunkien väkilukuun suhteutettuna.

Hämeenlinna voi toivoa uusintaottelua. Vai pitäisikö palkata huippupelaajia?

Lue seuraavaksi