1. yle.fi
  2. Uutiset

Osalla Tyksin vuodepotilaista virheellinen diagnoosi Omakanta-palvelussa

Virheellisiä tietoja voi löytyä jopa 1 500 potilaalta, arvioi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Potilasturvallisuus ei sairaanhoitopiirin mukaan ole vaarassa.

Omakanta
Tyksin T-sairaala
Linus Hoffman / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on havaittu, että osalla Tyksin vuodeosastoilla tänä vuonna hoidossa olleista potilaista näkyy Omakanta-palvelussa virheellinen diagnoosi.

Tietohallintoylilääkäri Pirkko Kortekangas arvioi sairaanhoitopiirin tiedotteessa, että virheellisiä tietoja voi Omakannan kautta katseltuna löytyä jopa 1 500 potilaalta.

Virheitä on havaittu varsinkin sellaisten potilaiden tiedoissa, joilla sairaalahoito alkoi päivystyksestä ja jatkui yhdellä tai useammalla osastolla.

Taustalla uusi päivitys

Ongelma ilmeni, kun Kelan Omakantaan tehtiin päivitys. Sen johdosta hoidossa aiemmin tallennettuja tietoja muuttui virheelliseen muotoon. Virhe näkyy vain potilaalle itselleen ja vain Omakanta-palvelun kautta.

– Potilasturvallisuus ei siis vaarannu tämän virheen takia, sillä terveydenhuollon ammattilaisten käytössä olevassa potilaskertomuksessa tiedot ovat alkuperäisen mukaiset, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Tietojärjestelmäpalvelutuottajat korjaavat virheet mahdollisimman pian seuraavien viikkojen aikana.

Potilaan tarvitsee ottaa yhteyttä Tyksin hoitaneeseen yksikköön vain siinä tapauksessa, jos hän tarvitsee kesän aikana käyttöönsä uuden loppulausunnon, ja Omakannan kautta otettu loppulausunto on virheellinen. Hoitava yksikkö toimittaa pyydettäessä virheettömän kopion loppulausunnosta.

Omakanta on potilaiden omaan käyttöön tarkoitettu Kanta-arkiston käyttöpalvelu.

Lue seuraavaksi