Hyppää sisältöön

Sisäministeri Mykkänen siirtolaiskeskuksista: Ongelmaksi voi koitua EU-maiden penseys ottaa turvapaikan saaneita

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) uskoo, että EU-johtajien viimeöiset päätökset Välimeren siirtolaiskeskuksista saavat turvapaikanhakijavirran parempaan hallintaan.

EU-johtajat päättivät, että keskuksia perustetaan Välimeren rannikolle Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan.

Keskusten perustaminen on vapaaehtoista, mutta sisäministeri Kai Mykkänen arvioi, että perustamishaluja lisää se, että EU sitoutuu maksamaan kulut. Ensiarvioiden mukaan keskuksia perustettaisiin Italiaan ja Espanjaan eli maihin, joihin turvapaikanhakijoita tulee nyt eniten.

Keskusten ideana on se, että ne käsittelevät turvapaikkahakemukset. Kielteisen päätöksen saaneet eivät pääse keskusta pitemmälle ja heidät palautetaan EU-alueelta.

Myönteiset turvapaikkapäätöksen saaneet sijoitettaisiin jäsenvaltioihin. Heidänkin vastaanottamisensa olisi jäsenmaille vapaaehtoista, ja se saattaa Mykkäsen mukaan koitua ongelmaksi.

– Varmasti koetinkivi on juuri tämä. Että toisaalta vapaaehtoisesti, mutta toisaalta täytyy löytyä riittävä määrä uudelleensijoittavia maita. Mä uskon, että se on meidän kaikkien etu, että tämä sopu kestää. Vaihtoehto on, että meillä yksittäiset maat sooloilevat ja Schengen-alueen rajaton Eurooppa kaatuu ja aiheutetaan kaaoksen jatkumista.

– Se edellyttää tietysti, että ennen kaikkea isot maat, Saksa ja Ranska, mutta myös muut tarttuvat siihen tarpeeseen. Kun Italiaan tulee kohtuuttomasti ihmisiä, niin ollaan valmiita näistä keskuksista heitä edelleen siirtämään.

EU-jäsenmaista niin kutsutut Visegrad-maat eli Puola, Unkari, Tsekki ja Slovakia vastustivat sitä, että jokainen jäsenmaa olisi velvoitettu vastaanottamaan turvapaikan saaneita.

.
.