1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lasten- ja nuortenteatterit

Riihimäen nuorisoteatteri vetää enemmän nuoria puoleensa kuin naapurikaupungissa jääkiekkojoukkue – "Ilmaisutaitoja tarvitsee jokainen ihminen elämänsä aikana"

Riihimäen nuorisoteatteri on viime vuosien aikana levinnyt naapurikuntiin ja houkutellut satoja nuoria toimintaansa.

Lasten- ja nuortenteatterit
Riihimäen nuorisoteatterin Risto Räppääjä-musikaalista
Ville Välimäki / Yle

Riihimäen nuorisoteatteri on noussut Suomen suurimmaksi. Teatteri on laajentunut pikku hiljaa myös ympäryskuntiin, ja nyt nuoria harrastajia on yli 600.

Tuota lukua voisi suhteuttaa esimerkiksi sillä, että suuremmassa naapurikaupungissa Hämeenlinnassa, HPK:ssa, jääkiekkoa harrastaa seuran mukaan noin 500 junioria. Nuorisoteatterin rehtori Sanna Saarela ei osaa sanoa, miksi nuorisoteatteri viehättää niin suurta joukkoa Riihimäen seudulla.

– Ajattelisin, että yksi syy on se, että tätä tehdään sydämellä. Me tykätään tästä.

Riihimäellä on ollut ammattiteatteri jo 70 vuotta. Lisäksi näyttelijät Janne Kataja ja Aku Hirvieniemi ovat Riihimäen nuorisoteatterin kasvatteja ja ovat julkisesti pitäneet Riihimäen teatterin puolia.

Nuorisoteatterikin on toiminut jo 27 vuotta.

– Teatteri harrastuksena on sellainen, ettei tarvitse haluta olla näyttelijä. Teatteri auttaa mihin tahansa pyrkimyksiin, mitä elämässä haluatkaan olla. Ilmaisutaitoja tarvitsee jokainen ihminen elämänsä aikana.

Paraikaa nuorisoteatteri valmistautuu lauantaina ensi-iltansa saavaan musikaaliin Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi. Rauha-tädin roolissa esiintyvä Alli Paajanen uskoo, että teatterissa niin monia viehättää se, että saa olla aivan oma itsensä.

– Mulle se on merkannut sitä, että on rohkeutta kohdata ihmisiä ja tehdä asioita. Rohkeutta olla oma itsensä.

Riihimäen nuorisoteatteri
Ville Välimäki / Yle

Tänä kesänä Riihimäen nuorisoteatteri levittäytyy yhä laajemmalle: teatteri toimii nyt Riihimäen lisäksi Lopella, Hyvinkäällä ja Hausjärvellä.

Hausjärvelle perustetaan kolme ryhmää, kunnan pieniinkin kyliin.

– Siellä on harrastusvaihtoehtoja aika vähän, taideopetusta vielä vähemmän. Teatteri opettaa vuorovaikutustaitoja ja yhdessä toimimisen taitoja. Avoimuus, reippaus ja elämänmyönteisyys, mikä harrastajissa on, se näkyy kauas, sanoo Hausjärven ryhmän opettaja Jatta Harakkamäki.

"Koskaan ei ole liikaa rahaa"

Hausjärven kunta maksaa opetuksesta teatterille 800 euroa kuukaudessa. Suurin osan teatterin varoista tulee yksityisten aikuisten ihmisten taskuista lasten lukukausimaksujen muodossa.

Riihimäen kaupungille suurta harrastajamäärää pyörittävä yhdistys on edullinen, se tukee toimintaa 25 000 eurolla. Tosin tukea haluttaisiin kyllä selkeästi nostaa

– Perusavustuksestamme päätettiin vuonna 2002 eikä sitä 25 000 ole siitä sen enempää nostettu, vaikka toiminta on laajentunut valtavasti. Varoja kerätään esimerkiksi esitysmyynnillä ja koulutusmyynnillä. Koskaan ei ole liikaa rahaa.

Esimerkiksi kesäteatterin lippukassasta odotetaan saatavan lipputuloina ainakin kymppitonni. Lauantaina saa Allinnan kesäteatterimontussa ensi-iltansa nimittäin musiikkinäytelmä Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi.

Lue seuraavaksi