1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttopolitiikka

EU:n suunnitelmat siirtolaiskeskusten perustamisesta otettu vastaan ristiriitaisesti – EU-johtaja Tusk: "Liian aikaista puhua edistysaskelista"

Avustusjärjestöt korostavat, että ihmishenkien pelastaminen on etusijalla.

maahanmuuttopolitiikka
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.Stephanie Lecocq / EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mielestä on liian aikaista puhua edistysaskelista EU:n maahanmuuttolinjauksissa.

– Olemme onnistuneet pääsemään sopuun Eurooppa-neuvoston piirissä, mutta se on vielä helppoa verrattuna sopuun sisältyvien kohtien täytäntöönpanoon, Tusk kommentoi.

EU-maiden johtajat pääsivät EU-huippukokouksessa tänä aamuna sopuun keskusten perustamisesta EU:n alueelle pyrkiville siirtolaisille. Keskuksia perustetaan Välimeren rannikolle Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan.

Avustusjärjestöt: Ihmisoikeuksien noudattaminen keskuksissa tärkeää

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja lasten oikeuksia valvoa Unicef kommentoivat syntynyttä päätöstä tervetulleeksi, mutta muistuttivat, ettei siirtolaisten turvallisuutta tulisi unohtaa.

– Mikä tahansa ratkaisu, joka yhtenäistää EU:n pakolaispolitiikkaa ja priorisoi ihmishenkien pelastamisen Välimerellä, on meistä tärkeä, sanoi UNHCR:n Charlie Yaxley.

Yli tuhat ihmistä on hukkunut tai kadonnut kuluvan vuoden aikana ylittäessään Välimerta, hän muistutti. Viimeksi perjantaina yli 100 henkilön kerrottiin kadonneen Libyan rannikon edustalla.

Unicef puolestaan kertoi odottavansa lisätietoja alaikäisten siirtolaisten kohtelusta.

– Yli 90 prosenttia Italiaan saapuvista siirtolaislapsista tulee maahan yksin, ilman aikuista. He tarvitsevat erityistä suojelua eikä heitä saisi pitää pidätyskeskuksissa, Unicefin tiedottaja Sarah Crowe sanoi uutistoimisto Reutersille.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan siirtolaiskeskuksen on vastattava kansainvälisiä ihmisoikeusvaatimuksia, ja niitä on voitava valvoa esteettä.

Saksan sisäpolitiikassa toistaiseksi hiljaista

Saksassa huippukokouksen tulosta seurataan tarkasti, sillä se vaikuttaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin asemaan maan sisäpolitiikassa. Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen hallituskumppani, baijerilainen CSU on uhannut sulkea Saksan eteläisen rajan, mikäli ratkaisua siirtolaiskysymykseen ei löydy EU-tasolla.

– Päätöksellä jokin liikahti oikeaan suuntaan Euroopassa, kommentoi CSU:n kansanedustaja Hans Michelbach Saksan yleisradioyhtiölle ARD:lle.

– Liittomme CDU:n kanssa on etusijalla.

CSU:n ylimmästä johdosta ei ole toistaiseksi kommentoitu EU:n maahanmuuttoratkaisua. Myös Saksan sisäministeri ja Merkelin äänekkäin kriitikko Horst Seehofer ovat toistaiseksi olleet vaiti ratkaisun merkityksestä Saksalle.

Der Spiegel -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi lisäksi perjantaina, että Merkel oli sopinut Espanjan ja Kreikan kanssa näissä maissa ensin rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Saksasta, mikä vastaisi ainakin osittain Seehoferin vaatimuksiin.

Lisää aiheesta:

Asiantuntija: Sopu siirtolaiskriisin hoidosta voi helpottaa sekä EU:n että turvapaikanhakijoiden tilannetta

Sisäministeri Mykkänen siirtolaiskeskuksista: Ongelmaksi voi koitua EU-maiden penseys ottaa turvapaikan saaneita

Juha Sipilä: EU:n maahanmuuttoratkaisu Suomen tavoitteiden mukainen

Siirtolaisten vene kaatui Libyan rannikon lähellä – Noin sadan ihmisen pelätään kuolleen

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi