1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin vankila

Tupakointi loppuu Helsingin vankilassa elokuussa – Vangit ovat kritisoineet ratkaisua jo ennen toteutusta

Vankilassa on tarkoitus kokeilla, miten tupakkakielto onnistuu paikassa, jossa merkittävä osa asukkaista tupakoi.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tupakointi loppuu Helsingin vankilassa elokuun alussa, kertoo vankilanjohtaja Jouko Pietilä Helsingin vankilasta. Pietilän mukaan tulevasta käytännöstä on jo nyt valitettu.

– Aikomus on kokeilla sellaista, että vartija antaa vankien itse ostamista savukkeista kolme savuketta päivässä ja tupakointi tapahtuu ulkona, Pietilä sanoo.

Tällä hetkellä remontoiduilla osastoilla on käytävillä tupakointiasemat, jotka imevät savun pois. Esimerkiksi alle 25-vuotiaiden osastolla kymmenestä asukkaasta 7 polttaa, kertoo osastolla istuva 21-vuotias vanki. Häntä tupakoinnin loppuminen ei miellytä.

– Varmaan se tulee olemaan vaikeaa ainakin elinkautisvangeille, kun sekin viedään pois, 18-vuotiaana vankilaan joutunut mies kertoo.

Nuoret pidetään erillään muista vangeista. Miehen aika kuluu elokuvien parissa, muiden vankien kanssa jutellessa ja pingispöydän ääressä osaston käytävällä.

Tietokoneita tai kännyköitä ei saa olla. Yhteyttä voi pitää maksullisella yleisöpuhelimella, jolla saa soittaa päiväsaikaan. Playstation-pelikonsolin uusimmat mallit ovat kiellettyjä, sillä niissä on tekninen mahdollisuus käyttää nettiä.

Miehellä ei ole vielä valmiita suunnitelmia vapauden varalle, mutta hän aikoo käydä peruskoulun yhdeksännen luokan loppuun vankilassa.

Normaalilla osastolla on tarjolla huumeita

Vankilan yhteisöllisellä päihdekuntoutusosastolla Sörkka-yhteisössä oleva miesvanki kertoo saaneensa apua päihdeongelmaansa. Amfetamiinia käyttänyt vankilakierteessä oleva mies pääsi viimeksi vapauduttuaan töihin, mutta päihteet ja väkivalta toivat taas takaisin vankilaan. Nyt hän on viettänyt kiven sisässä noin seitsemän vuotta elämästään.

– Olin työviikon jälkeen mielestäni ansainnut nollaamisen, mies toteaa.

Kun mies siirrettiin Vantaalta Helsingin vankilaan, hän ei tiennyt tarkemmin mihin lähti, kun ilmoittautui päihdeohjelmaan. Sörkka-yhteisön vangit ovat nuorten tapaan erillään muista vangeista, ettei heille tule houkutusta hankkia päihteitä muilta. He eivät opiskele tai käy töissä vaan pyrkivät eroon päihteistä ohjatun toiminnan ja itsetutkiskelun avulla.

Miehen mukaan normaaliosastolla huumeita saa, vaikka vankila on päihteetön ja tavarat tutkitaan koirien kanssa. Vankilan apulaisjohtaja Tero Kurenmaa vahvistaa, että huumeita liikkuu vankilassa paljon.