Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin: Ostaako EU nyt rahalla Afrikasta epäinhimillisiä säilytyskeskuksia siirtolaisille?

Ihmisoikeusjuristi pelkää, että EU siirtää nyt isolla rahalla oman siirtolaisongelmansa vain pois silmistä, Afrikan pohjoisrannikolle.

turvapaikanhaku
Martin Scheinin
Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin ScheininMartial Trezzini / EPA

EU-johtajat päättivät varhain perjantaiaamuna, että Välimeren rannikolle perustetaan siirtolaiskeskuksia.

Keskusten tarkasta sijainnista ei ole vielä tietoa. EU:n pyrkimyksenä on kuitenkin se, että Välimeren yli kulkeva hallitsematon siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden virta tyrehtyisi.

Afrikan maat rahalla muuriksi?

EU:n huippukokouksen ratkaisu uusien siirtolaiskeskusten avaamisesta askarruttaa professori Martin Scheininiä.

Scheinin on yksi Suomen ja koko Euroopan johtavista ihmisoikeusasiantuntijoista. Hän työskentelee kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professorina Firenzen Eurooppalaisessa yliopistollisessa instituutissa (EUI).

– Ajatuksena kaiketi on, että EU antaa huomattavaa taloudellista tukea Afrikan maille, jotta nämä estäisivät – Turkin tapaan –siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden etenemisen Euroopan mantereelle.

Jos EU:n rahatarjous ei ole riittävän suuri, edessä voi olla ongelmia.

– Säilytyskeskusten perustamiseen tarvitaan tietysti sijoitusmaiden suostumus, koska asia on niiden suvereniteetin piirissä. Mikä on se riittävä houkutin, että ne suostuvat keskuksia perustamaan?

EU:n valvottava myös afrikkalaisleirien ihmisoikeuksia

Professori Scheinin muistuttaa, että EU on vastuussa mahdollisesti perustettavien siirtolaiskeskusten ihmisoikeuksista – myös Afrikassa.

– EU:n puolelta asia ei suinkaan ole sillä selvä, että Eurooppaan pyrkivät vain pysäytetään Afrikkaan. EU ei voi sallia sitä, että leirien olosuhteet muuttuvat mielivaltaiseksi vapaudenriistoksi tai epäinhimilliseksi kohteluksi.

– Riskinä on, että leireistä tulee epäinhimillisiä säilytyskeskuksia.

Myös Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa käsiteltiin perjantai-iltana EU:n suunnitelmia siirtolaiskeskusten perustamiseksi. Ohjelmassa suunnitelmaa kommentoi Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen. Voit katsoa ohjelman klikkaamalla allaolevaa kuvaa.

Lue myös:

EU:n suunnitelmat siirtolaiskeskusten perustamisesta otettu vastaan ristiriitaisesti – EU-johtaja Tusk: "Liian aikaista puhua edistysaskelista"

Asiantuntija: Sopu siirtolaiskriisin hoidosta voi helpottaa sekä EU:n että turvapaikanhakijoiden tilannetta