EU:n rahaliiton uudistaminen jäi maahanmuuttorutistuksen jalkoihin – Pankkien talletussuoja etenee hissukseen

Ranskan presidentin ajama euroalueen budjetti jäi sivuraiteelle

euroalue
Johtajia kokouspöydässä.
EU:n johtajat kokoontuivat Brysselissä.Ludovic Marin / AFP

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan EU:n pankkiunionin loppuunsaattaminen sai kokouksessa uutta puhtia. Hänen mukaansa talletussuojan luomiseen tehtiin tiekartta.

– Se on linjattu, mutta pitää olla monta asiaa valmiina ensin riskien alentamiseksi, Sipilä sanoi.

Valmistelu jatkuu euroryhmässä.

EU-johtajat ovat eurokriisin jälkeen koettaneet rakentaaa kriisimekanismeja pahan päivän varalle. Uuteen eurokriisiin ei haluta tömähtää valmistautumatta.

Suomen tavoitteita talous- ja rahaliiton uudistamisessa ovat olleet pankkiunioinin loppuun saattaminen, pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyden katkaiseminen sekä velkajärjestelymekanismin luominen. Näissä päästiin nyt Sipilän mukaan eteenpäin.

Pankkiunionin valmistumista on hidastanut yhteisestä talletussuojasta sopiminen. Muun muassa Suomi ei halua työntää hyväkuntoisia pankkejaan huonojen takuumieheksi, vaan pankkien pitää putsata riskiluottoja pois. Ongelmapankkeja on esimerkiksi Italiassa.

Pohjoisen Hansa-maiksi kutsuttu maajoukko korostaa maiden omaa vastuuta taloudenpidostaan myös kriisin tullen, kun taas etelän maat kaipaavat lisää yhteisvastuuta.

– Me Suomessa ajattelemme, että kun omat asiat ovat kunnossa, valtiontalous tasapainossa ja tulee jokin shokki, niin oma budjettimme joustaa.

Euroopan talous- ja rahaliiton kehittäminen on Ranskan presidentin Emmanuel Macronin lempiurakka. Pari viikkoa sitten hän ja Saksan liittokansleri Angela Merkel sopivat muun muassa euroalueen budjetin luomisesta. Kaksikon sopimuksen oli tarkoitus viitoittaa tietä muillekin. Huippukokouksessa euroalueen budjetista ei kuitenkaan puhuttu. EU-johtajien halu rutistaa kokoo suuria asioita oli saattanut valua edellisyön maahanmuutosta sopimiseen.

Suomi on suhtautunut euroalueen budjettiin nihkeästi, mutta on valmis joustamaan, jos budjetti EU-budjetin sisällä pienikokoisena. Sipilän Suomen mielestä eurobudjetista voitaisiin kattaa maiden kaipaamia rakenteellisia uudistuksia mutta ei suhdanteiden tasausta.

– Korostin puheenvuorossani, että meillä on jo aika paljon instrumentteja, jotka on tarkoitettu investointien ja rakenneuudistusten tukemiseen. Hirveän moneen paikkaan niitä ei kannata rakentaa.