1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julian Assange

Ecuador: USA ei voi yksin päättää Julian Assangen kohtalosta

Assange on asunut pian 6 vuotta Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa.

Julian Assange puhui toimittajille Ecuadorin suurlähetystön edessä Lontoossa vuonna 2017. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on asunut Lontoossa Ecuadorin suurlähetystössä liki kuusi vuotta. Välit suurlähestyön työntekijöihin alkavat olla kireät, mutta mitä vaihtoehtoja Assangella on tulevaisuudelleen?

Ecuadorin ulkoministeri José Valencian mukaan Assangen kohtalosta on päätettävä yhteistuumin.

– Yhdessä Britannian, sekä tietenkin herra Assangen jolla on tällä hetkellä turvapaikka suurlähetystössämme, kanssa päätämme seuraavista askelista, hän viestitti.

– Tähän ei Yhdysvalloilla ole mitään sanomista.

Ecuador ja Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence pitävät toisensa ajan tasalla seuraavista askelista, Valencia korosti. Pence vieraili tällä viikolla eteläamerikkalaisessa Ecuadorissa.

Ecuador toivoo, että tietovuotosivuston perustaja pääsisi pian pois suurlähetystöstä. Maa on myös myöntänyt Assangelle Ecuadorin kansalaisuuden.

–Toivomme, että tämä ongelma ratkaistaan pian. Turvapaikka ei voi kestää ikuisesti, ulkoministeri Valencia sanoi viikko sitten.

Julian Assange haki turvaa Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöstä vuonna 2012 välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, jossa häntä epäiltiin seksuaalirikoksista. Ruotsi perui epäilyt viime vuonna, mutta Assange on edelleen pelännyt joutuvansa luovutetuksi Yhdysvaltoihin.

46-vuotias australialainen Julian Assange on maailman kuuluisimpia tietovuotoaktivisteja. Vuonna 2010 Assange sai paljon mediahuomiota eri puolilla maailmaa, kun Wikileaks julkaisi videon, jossa näkyy kuinka yhdysvaltalaiset sotilaat ampuvat helikopteristä käsin 18 siviiliä kuoliaaksi Irakissa.

Wikileaks on julkaissut useita salaisia asiakirjoja ja vuodettuja dokumentteja. Myös Chelsea Manningin vuotamat dokumentit julkaistiin sivustolla.

Lisää aiheesta:

Mistä Wikileaksin perustajan Julian Assangen piileskelyssä on kyse?

Wikileaks on kohahduttanut maailmaa jo kymmenen vuotta – Assange ollut neljä vuotta eristyksissä Lontoossa

Ecuador hakee Julian Assangelle pääsyä Lontoon lähetystöstä, Assange sai Ecuadorin kansalaisuuden

Julian Assange: En unohda enkä anna anteeksi kokemaani