USA:n tiedusteluviranomaiset: Pohjois-Korea on lisännyt ydinaseisiin tarvittavan polttoaineen valmistusta – "He yrittävät huijata Yhdysvaltoja"

Useat CIA:n ja muiden tiedustelupalveluiden analyytikot puhuivat NBC:lle anonyymisti arvioistaan.

Pohjois-Korea
Punggye-rinin testipaikka
Pohjois-Korea ilmoitti toukokuussa tuhonneensa Punggye-rin ydinkokeiden testipaikan.Jeon Heon-Kyun / EPA-EFE

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että Pohjois-Korea on lisännyt ydinaseisiin tarvittavan polttoaineen valmistusta, kertoo yhdysvaltalainen televisioyhtiö NBC (siirryt toiseen palveluun).

Viranomaiset uskovat, että polttoainetta olisi valmistettu viime kuukausien ajan salaisissa paikoissa.

NBC:n haastattelemien viranomaisten mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattaisi pyrkiä peittelemään näitä paikkoja samalla kun hän metsästää uusia myönnytyksiä presidentti Donald Trumpin hallinnolta.

Viranomaisten ja Trumpin käsitykset eroavat

Useat CIA:n ja muiden tiedustelupalveluiden analyytikot puhuivat NBC:lle anonyymisti arvioistaan. Heistä se, ettei Pohjois-Korea ole jatkanut ydinkokeitaan, ei tarkoita sitä, että maa olisi lopettanut tuotantoaan.

Viisi analyytikkoa vahvistivat havainnon, että Pohjois-Korea on jatkanut ydinaseisiin tarvittavan rikastetun uraanin valmistamista. Neljän mukaan Pohjois-Korean tarkoituksena on ollut huijata Yhdysvaltoja.

– On olemassa yksiselitteisiä todisteita siitä, että he yrittävät huijata Yhdysvaltoja, yksi viranomaisista sanoi.

NBC kertoo, että tiedusteluviranomaisten käsitys eroaa presidentti Trumpin ajatuksesta, ettei Pohjois-Korea muodostaisi enää ydinaseuhkaa.

Viranomaisten mukaan Pohjois-Koreassa olisi tiedossa olevan Yongbyonin tehtaan lisäksi useita salaisia paikkoja, joissa polttoainetta valmistetaan.

Trump ja Kim tapasivat kesäkuussa Singaporessa, jossa he sopivat riisuvansa Korean niemimaan ydinaseista.

Lue lisää:

CNN: Satelliittikuvat näyttävät, että Pohjois-Korea on jatkanut ydinlaitoksen rakentamista

Lähteet: Reuters