1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain maavoimat

Vetääkö USA joukkojaan Saksasta? Kylmän sodan jäljiltä on vielä 35 000 amerikkalaissotilasta keskellä Eurooppaa

Yhdysvallat harkitsee myös joukkojensa sijoittamista Puolaan.

Yhdysvaltain maavoimat
Tankki pellolla, jossa liehuu Yhdysvaltain lippuja.
Yhdysvaltain armeijan sotakalustoa Saksan Grafenwoehrissa kesäkuussa 2018.EPA-EFE/FILIP SINGER

Yhdysvaltojen puolutusministeriö Pentagon arvioi paraikaa, pitäisikö Yhdysvaltojen kotiuttaa Saksasta joukkojaan. Saksassa on Yhdysvaltojen suurin maan ulkopuolinen sotilasreservi, johon kuuluu 35 000 sotilasta.

Asiasta kertoi ensimmäinenä Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat harkitsee myös joukkojensa uudelleen sijoittamista Puolaan.

Eurooppalaiset Nato-maat ovat huolissaan suunnitelluista muutoksista. Washington Post -lehden mukaan joukkojen uudelleen sijoittelua harkitaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin viileiden välien takia.

Presidentti Trump oli lehden tietojen mukaan ollut alkuvuodesta ihmeissään kuullessaan, miten suuri Yhdysvaltojen armeijatukikohta Saksassa on.

Hän oli ilmeisesti arvostellut Natoa siitä, etteivät sen muut jäsenmaat osallistuneet samassa mittakaavassa yhteisiin puolustusmenoihin.

Eurooppalaiset Nato-maat yrittävät nyt arvioida, harkitseeko Trump vakavasti joukkojen vetämistä pois Saksasta, vai onko kyseessä eräänlainen neuvottelutaktiikka ennen heinäkuussa pidettävää Nato-huippukokousta.

Nimettömät yhdysvaltalaislähteet korostivat Washington Postille, että joukkojen kotiuttamisesta tehdään Pentagonissa vasta sisäistä arviota, johon ei ole vielä haettu puolustusministeriön korkeimpien virkamiesten mielipiteitä.

– Tämänkaltaisia kustannus- ja hyötyarvioita tehdään Pentagonissa jatkuvasti. Se ei ole mitään uutta, puolustusministeriön tiedottaja Eric Pahon kommentoi huhua.

Hänen mukaansa Yhdysvallat pysyy uskollisena Natolle ja Nato-kumppaneilleen.

Yhdysvaltalaissotilaita Anakonda 2016 -harjoituksissa Drawsko Pomorskiessa, Puolassa, 16. kesäkuuta.
Yhdysvaltalaissotilaita Anakonda 2016 -harjoituksissa Drawsko Pomorskiessa, Puolassa 16. kesäkuuta.Marcin Bielecki / EPA

USA yksi Saksan miehitysvalloista sodan jälkeen

Toisen maailmansodan jälkeen sodan hävinnyt Saksa jaettiin neljän miehitysvallan kesken. Yhdysvaltain armeijan läsnäolo Saksassa koettiin kylmän sodan aikana varotoimeksi mahdollisen Neuvostoliiton hyökkäyksen varalle.

Nykyään Yhdysvaltain armeija tekee Saksasta käsin myös paljon operaatioita Lähi-itään ja Afrikkaan.

Yhdysvallat vähensi Eurooppaan sijoitettuja joukkojaan tasaisesti 2000-luvulla aina Ukrainan sotaan ja Krimin niemimaan miehitykseen asti.

Tuolloin Yhdysvallat alkoi sijoittaa uudestaan joukkojaan itäisiin Nato-maihin ja tuomaan Eurooppaan tankkeja ja sotahelikoptereita.

Puolan ja Yhdysvaltojen johdot ovat tällä hetkellä poliittisesti lähempänä toisiaan kuin Trump ja Merkel. Puola on myös kosistellut amerikkalaisjoukkoja lupaamalla 2 miljardin dollarin avustuksen yhdysvaltalaistukikohdalle Puolassa.

Nato-huippukokous pidetään 11.-12. heinäkuuta. Yhdysvallat toivoo, että Nato-maat pääsisivät lupaamaansa tavoitteeseen käyttää vähintään 2 prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin.

Yhdysvaltain armeijan 3. panssariprikaatin sotilaita saapumassa Puolaan.
Yhdysvaltain armeijan sotilaita PuolassaMarcin Bielecki / EPA

Lisää aiheesta:

Presidentti Niinistö Naton huippukokoukseen heinäkuussa

Euroopan Nato-maat lupaavat lisää rahaa puolustukseen – Miltei joka toinen jäämässä silti tavoitteesta

Lue seuraavaksi