Lehdet: 14 maata antanut Saksalle vakuudet, että niihin saa palauttaa turvapaikanhakijoita – Suomi myös mukana

Liitokansleri Merkel haluaa kahdenvälisillä sopimuksilla edelleen rauhoittaa Saksan sisäpoliittista kriisiä.

turvapaikanhaku
Angela Merkel yhdessä Donald Tuskin ja Pedro Sanchezin kanssa.
Saksan liittokansleri Angela Merkel tällä viikolla pidetyssä EU-huippukokouksessa Brysselissä.EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Saksan sisäpoliittinen kriisi on ajanut liittokansleri Angela Merkelin ahtaalle. Saksalainen Der Spiegel -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Merkel kirjoitti EU-huippukokouksen jälkeen kirjeen hallituskumppaneilleen, jossa hän kertoi muiden EU-maiden Saksalle antamista vakuuksista.

Der Spiegelin mukaan Merkelin kirjeessä kerrotaan 14 EU-maan antaneen Saksalle sanansa siitä, että Saksa saa palauttaa niihin niissä jo rekisteröityjä turvapaikanhakijoita. Kirjelmän mukaan myös Suomi olisi antanut tämänkaltaisen vakuuden Merkelille Brysselissä.

Muita kahdenkeskisesti neuvoteltuja vakuuksia ovat antaneet Belgia, Tanska, Viro, Ranska, Liettua, Latvia, Luxemburg, Alankomaat, Portugal ja Ruotsi. Myös Unkari, Puola ja Tsekin tasavalta ovat hyväksyneet järjestelyn.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Unkari kuitenkin kiisti lauantaina puheet vakuuksista.

– Mitään sen suuntaista emme ole sopineet, Unkarin hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs kommentoi.

Myös Tsekin tietotoimisto CTK kertoi, että Tsekin pääministeri kiistää antaneensa vakuuksia Merkelille.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi jo torstaina Ylelle, että Suomi käy Saksan kanssa neuvotteluja palautussopimuksesta. Sipilän mukaan Suomella ei ole mitään syytä vastustaa Saksan pyyntöä.

Kirjeellä Merkel rauhoittelee hallituskumppaneita

Saksan on voitava työskennellä tehokkaammin Dublin-palautusten osalta, Merkelin kirjeessä lukee. Tällä hetkellä vain 15 prosenttia henkilöistä, jotka saapuvat Saksaan mutta ovat jo rekisteröity turvapaikanhakijoiksi toisessa EU-maassa, palautetaan Dublin-sopimuksen mukaisesti näihin maihin.

Kirjeen on tarkoitus rauhoittaa etenkin hallituskumppani CSU:ta, johon kuuluva sisäministeri Horst Seehofer on uhannut aloittaa tulevalla viikolla rajatarkastukset eteläsaksalaisessa Baijerin osavaltiossa, mikäli tarpeeksi tiukkaa maahanmuuttolinjausta ei EU-tasolla synny.

Lisää aiheesta:

EU-maat pääsivät sopuun – Välimeren rannalle perustetaan siirtolaisten keskuksia

Juha Sipilä: EU:n maahanmuuttoratkaisu Suomen tavoitteiden mukainen

Lähteet: Reuters