1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Charles Rennie Mackintosh

Kiasman arkkitehti suunnitteli Glasgow’hun ”käytöstä poistetun jääkaapin” – nyt Skotlannissa pelätään, että sama virhe toistuu

Charles Rennie Mackintoshin suunnitteleman Glasgow’n ikonisen taidekoulun tuhoisa tulipalo laukaisi tunteikkaan keskustelun arkkitehtuurista. Koulun paikalle on ehdotettu uudisrakennusta.

Charles Rennie Mackintosh
The Reid Building.
Kiasman arkkitehti Steven Holl suunnitteli Glasgow'n taidekoulun laajennusosan. Se avattiin vuonna 2014.AOP

Arkkitehtuurikeskustelu käy kuumana Glasgow’ssa Skotlannissa. Siihen on vedetty mukaan myös amerikkalaisarkkitehti Steven Holl, joka tunnetaan Suomessa Kiasman suunnittelijana.

Glasgow’n asukkaat, taideopiskelijat ja arkkitehtuurin ystävät ympäri maailmaa yrittävät yhä toipua shokista, jonka tulipalo aiheutti kesäkuun puolivälissä.

Silloin Skotlannin ehkä tunnetuimman arkkitehdin Charles Rennie Mackintoshin (1868–1928) suunnittelema taidekoulu, the Glasgow School of Art, tuhoutui lähes kokonaan, eikä kerta ollut ensimmäinen.

Tuli runteli saman koulun edellisen kerran vuonna 2014, ja kohteen entisöinti- ja uudelleenrakennustyöt olivat vielä kesken, kun uusi tuhoisa tulipalo sai alkunsa rakennuksessa pari viikkoa sitten.

Ikoninen taidekoulu piti avata uudestaan noin kolmekymmentä miljoonaa euroa maksaneiden korjaustöiden jälkeen tammikuussa 2019. Toisin kävi.

Nyt on laskettu, että viime tulipalon vaurioiden korjaamiseen voi mennä ainakin sata miljoonaa euroa, ellei tuplasti enemmän.

Vielä on epäselvää, nouseeko Mackintoshin parhaana pidetty työ enää toistamiseen tuhkasta.

Glasgow'n taidekoulun julkisivu.
The Glasgow School of Art on Mackintoshin merkittävin luomus. Kuva on otettu ennen kesäkuun tulipaloa.AOP

Mitä jos Kansallismuseo palaisi poroksi?

Mackintoshin suunnittelemalla taidekoululla on Skotlannille samantapainen symbolinen merkitys kuin vaikka Eliel Saarisen, Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin suunnittelemalla Kansallismuseolla Suomelle.

Mitä tapahtuisi, jos se tuhoutuisi rakennuksena tulipalossa. Koottaisiinko Kansallismuseo pala palalta uudestaan?

Tuoreimpien tutkimusten perusteella Glasgow’n taidekoulun rakenteet ovat palon jäljiltä huonommassa kunnossa kuin vielä pari viikkoa sitten luultiin. Tuli on tuhonnut kivirakennusta niin perusteellisesti, että osa siitä joudutaan todennäköisesti purkamaan.

Palaneen taidekoulun luuranko on turvallisuusriski, sillä seinärakenteissa olevat kivilaatat ja tiilet voivat pudota ihmisten niskaan. Asiantuntijat kuitenkin uskovat, että Glasgow’n taidekoulun pelastaminen voi vielä olla mahdollista.

Asialla on kiire, sillä rakennuksen romahdusvaarassa olevat osat pitää ehtiä pelastaa. Ajatuksena on purkaa jäljelle jäänyt rakennus valtavaksi palapeliksi, joka voidaan myöhemmin koota uudestaan.

Samaa tekniikkaa on käytetty Ateenan Akropolis-linnavuorella sekä Dresdenin Frauenkirche-kirkkorakennuksessa, jonka liittoutuneet tuhosivat lähes täysin toisessa maailmansodassa.

Kaikki eivät kuitenkaan toivo Glasgow’n historiallisen taidekoulun palauttamista entiseen loistoonsa.

Palomiehet sammuttavat Glasgovin taidekoulua.
The Glasgow School of Art ilmiliekeissä kesäkuussa 2018.EPA

Taidekoulu hoksattiin maailmalla 1930-luvulla

Glasgow’n taidekoulusta on valmistunut sen yli 170-vuotisen historian aikana merkittäviä teollisia suunnittelijoita, arkkitehteja ja kuvataiteilijoita. Mackintosh oli yksi heistä.

Hän suunnitteli hieman alle kolmikymppisenä opinahjolle uuden koulurakennuksen, jonka ensimmäinen osa vihittiin käyttöön vuonna 1899. Kokonaisuudessaan rakennus valmistui kymmenen vuotta myöhemmin.

Glasgow’n taidekoulun ilmeen erityisyys tunnustettiin kansainvälisesti vasta 1930-luvulla Mackintoshin kuoleman jälkeen. Rakennus on ollut vuosikymmeniä arkkitehtiopiskelijoiden ja arkkitehtuurituristien pyhiinvaelluskohde.

Skotlannille sillä on aivan erityinen merkitys, sillä taidekoulu edustaa skottilaista kansallisromantiikkaa, ja rakennus on noussut tämän tästä Britannian merkittävimpien kohteiden listojen kärkeen.

Siksi sen entisöimistä puolustetaan kynsin ja hampain.

Myös vastapuoli on hereillä.

Glasgow'n taidekoulun kirjasto - sisäkuva.
Glasgow'n taidekoulun kirjastoa tultiin katsomaan ympäri maailmaa.McAteer Photograph / CC BY-NC-ND 2.0 / The Glasgow School of Art

Yksi Steven Holl riittää!

Muutoksen puolustajat näkevät tuhoutuneessa koulussa tilaisuuden. Miksi the Glasgow School of Artin tilalle ei voisi tehdä kokonaan uutta rakennusta, joka edustaisi viimeisintä nykyarkkitehtuuria?

Se olisi uudisrakennuksen puolustajien mielestä vallankumouksellisena arkkitehtinä pidetyn Mackintoshin hengen mukaista.

Sitä paitsi the Glasgow School of Artista ei ole enää paljon mitään jäljellä.

Mackintoshin muotoilu- ja arkkitehtuuriperinnön asiantuntija Roger Billcliffe tyrmää brittiläisessä The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä ajatuksen uudisrakennuksesta. Billcliffe pyörittää Glasgow’ssa merkittävää skotlantilaisen nykytaiteen galleriaa.

Hänen mukaansa kaupungissa on jo annettu nykyarkkitehtuurille mahdollisuus, kun Steven Holl pääsi suunnittelemaan Mackintoshin taidekoulun laajennuksen.

The Reid Building avattiin vuonna 2014.

– Siitä tuli rumilus, Billcliffe parahti.

Samana vuonna se sai brittiläisen Private Eye -satiirilehden palkinnon Vuoden hirveimpänä uudisrakennuksena. Hollin suunnittelemaa laajennusosaa kutsutaan myös käytöstä poistetuksi jääkaapiksi.

Lähteet: BBC, the Guardian, the Glasgow School of Arts, Mackintosh Architecture

Ilmakuva tulipalossa tuhoutuneesta taidekoulusta.
Tuli tuhosi neljän vuoden restaurointityön. Glasgow'n taidekoulu palon jälkeen 16.6.2018.Skotlannin poliisi
Lue seuraavaksi