1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt meni heinäkuun lomasuunnittelu vaikeaksi: Hellettä on luvassa sinne sun tänne

Lappiin helteitä, muu Suomi lämpenee viikon päästä. Meteorologin mukaan heinäkuu alkaa tyypillisessä Suomen kesäsäässä, eli aika epävakaassa, mutta ei sentään juhannusviileässä.

sää
Eurooppa heinäkuun ensimmäisellä viikolla
Eurooppa heinäkuun ensimmäisellä viikolla

Hiilijalanjäljen ja lomaoptimoinnin yhteensovittaminen ruuhkasuomalaisille on ainakin heinäkuun alussa mahdoton tehtävä.

Perustelu on seuraava: vaikka niinsanotussa isossa kuvassa, eli Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) julkaisemassa kuukausiennusteessa (siirryt toiseen palveluun) heinäkuusta vaikuttaa tulevan tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi kuin tavallista (katso myös juttu Tilastot sen kertovat: Heinäkuu on Suomen lämpimin ja sateisin kuukausi – korkein lämpötila mitattiin 8 vuotta sitten), auringon perässä juokseminen voi ottaa voimille.

Matalapaine iskee etelään

Pitkän vilpoisen jakson jälkeen Pohjois-Suomi kylpee hellelukemissa jo huomenna maanantaina. Lännestä tulee korkeapaine, joka lupaa hyvää heinäkuun alkua Lappiin. Aurinko paistaa ja mittari nousee yli 25 asteen.

Mutta Etelä-Suomeen pyörähtää samaan aikaan kaakosta matalapaine ja meno on sen mukaista – epävakaata ja sadekuuroista. Kaakossa myös tuulee edelleen suht koht navakasti. Tiistaista on luvassa maanantaita sateisempi.

Lisäksi sadekuurot viilentävät paikallisesti. Ylen meteorologi Anne Borgström tarjoaa etelän asukeille pientä lohtua sillä, että ylemmissä ilmakerroksissa on ihan lämmintä ilmaa. Se vain ei aina pääse maahan asti pilviverhon ja sadekuurojen takia. Toisaalta, jos pilviverho vähän raottuu, ilma lämpenee nopeastikin.

– Tyypillinen Suomen kesäsää, ei sentään juhannusviileä, Borgström rauhoittelee.

Lomasuunniksi pohjoinen tai Keski-Eurooppa

Jos loma alkoi nyt heinäkuun alussa, Etelä-Suomesta kannattaa suunnata siis pohjoiseen ja Lappiin. Matalapaine kuin katkaisee edetessään Suomen puolivälistä aurinkoiseen ja pilviseen osaan.

Toinen vaihtoehto on suunnata Keski-Eurooppaan. Baltiaan ei ehkä kannata mennä, sillä sama kaakosta tuleva matalapaine jyllää alkukuun päivät sielläkin.

Muualla Euroopassa sää on varsin lämmin ja kesäinen. Ranskan Bretagnessa ja Alpeilla saattaa kesäsade raikastaa.

Karttagrafiikkaa
Yle Sää

Lapissa ei tosin riemuita iltapäivälehtitermein "seksihelteistä" kovin kauaa, sillä sinne alkaa muodostua jo tiistain jälkeen kuuropilviä samaan aikaan, kun sateet muualla Suomessa siirtyvät lännemmäksi ja kaakossa poutaantuu. Joka tapauksessa epävakaisuus jatkuu edelleen matalapaineen takia.

Loppukuussa lämpenee Pohjois-Lappia lukuunottamatta

Alkukuun sekavuuden jälkeen tilanne rauhoittuu, jos uskomme pitkän aikavälin ennustetta.

Siinä todetaan nimittäin (siirryt toiseen palveluun), että "toisella viikolla on keskimääräistä lämpimämpää koko maassa aivan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Myös kolmannella ja neljännellä viikolla on keskimääräistä lämpimämpää suuressa osassa maata, mutta lämpimämmän sään alue liikkuu vähitellen etelämmäksi".

Todettakoon tähän, että meteorologit muistuttavat pitkien ennusteiden sisältävän paljon epävarmuustekijöitä.

Lue seuraavaksi