Venäjä ilmoitti eläkeiän nostosta MM-kisojen avauspäivänä – Putinin suosiossa selvä notkahdus

Presidentti Vladimir Putinin suosio on notkahtanut peräti 14 prosentiyksikköä sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti eläkeuudistuksesta.

Eläkeiän nosto
Vanhus myy sieniä Moskovassa.
Vanhus myy sieniä Moskovassa.EPA

Useat tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään eri puolilla Venäjää hallituksen eläkepäätöstä vastaan.

Hallitus ilmoitti suunnitelmistaan nostaa eläkeikää jalkapallon MM-kisojen avauspäivänä. Monet ovatkin arvostelleet hallitusta siitä, että se yrittää haudata ikävät uutiset kisaeuforian alle.

Uudistuksen myötä miesten eläkeikä nousisi 60:stä 65:een ja naisten 55:stä 63:een. Keskimääräinen eläke on Venäjällä 14 000 ruplaa eli reilut 190 euroa, kertoo The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Mielenosoituksissa oli mukana poikkeuksellisen kirjava joukko osanottajia. Sen järjestäjinä toimivat Kremlille myötämieliset ammattiliitot ja poliittiset puolueet, mutta myös presidentti Vladimir Putinin tiukkana arvostelijana tunnettu oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi.

MM-pelejä isännöiviä kaupunkeja lukuun ottamatta protesteja oli kymmenissä kaupungeissa aina Siperiasta ja Kaukoidästä maan keski- ja eteläosiin.

Äärimmäisen epäsuosittu eläkeuudistus näkyy jo nyt Putinin suosiossa. Valtiollisen tutkimislaitoksen VTsIOM:in mukaan Putinin suosio notkahti peräti 14 prosentiyksikköä – 78:stä 64:een prosenttiin – vain kahdessa viikossa.

Monet asiantuntijat ovatkin arvioineet, että kansan tyytymättömyys eläkeuudistusta vastaan voi olla yksi merkittävimmistä haasteista lähes 20 vuotta valtaa pitäneelle Putinille.

Russians protest over pension age rise announced during World Cup (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP