1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranska

Abortin laillistanut ja holokaustista selvinnyt Simone Veil sai sankarihautajaiset Ranskassa

Vuosi sitten kuollut Veil sai juhlalliset toiset jäähyväiset, kun hänet laskettiin Ranskan suurhenkilöiden hautapaikkaan Panthéoniin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui Simone ja Antoine Veilin hautajaisissa Pariisin Panthéonissa. Kuva: Ludovic Marin / Epa

Ranska osoitti sunnuntaina kunniaa vuosi sitten 89-vuotiaana kuolleelle Simone Veilille, jonka jäännökset siirrettiin juhlallisesti Ranskan kansallissankareiden hautapaikkaan Panthéonin kirkkoon Pariisissa.

Veil tunnetaan parhaiten abortin laillistamisen ajamisesta 1970-luvulla ja selviytymisestään holokaustista Auschwitz-Birkenaun keskitysleiriltä. Veilistä tuli Euroopan parlamentin ensimmäinen puhemies vuonna 1979.

Tuhannet ranskalaiset kokoontuivat Pariisin kaduille seuraamaan kulkuetta, joka kuljetti Veilin ja hänen puolisonsa Antoinen arkkuja.

Hautajaisissa puhui Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

– Ranska rakastaa Simone Veiliä hänen taisteluidensa vuoksi, Macron sanoi.

– Halusimme Veilin Panthéoniin ilman sukupolvien mittaista odotusta, jotta hänen taistelunsa, arvonsa ja toivonsa säilyvät kompassina näinä levottomina aikoina, Macron sanoi niin ikään.

Panthéoniin on haudattu ranskalaisia kansallisia ikoneita. Heistä tunnetuimpiin lukeutuvat filosofi Voltaire ja kirjailijat Victor Hugo sekä Alexander Dumas vanhempi. Kirkossa lepäävät myös Euroopan unionin luojiin kuulunut Jean Monnet sekä pistekirjoituksen keksijä Louis Braille.

Ensimmäinen Panthéoniin haudattu nainen oli Nobel-palkittu fyysikko Marie Curie, joka siirrettiin kunniakalmistoon vuonna 1995.

Simone Veil oli 16-vuotias, kun Ranskan Gestapo pidätti ja siirsi hänet perheensä kanssa Auschwitz-Birkenaun keskitysleirille. Veilin vanhemmat ja veli tapettiin holokaustissa. Simone Veil oli harvoja selviytyneitä.

Veil oli ensimmäistä kertaa Ranskan hallitukseen astuessaan tuntematon nimi, mutta hän nousi yhdeksi maan suosituimmista poliitikoista. Veil nautti kansansuosiosta loppuun saakka ja oli laajasti arvostettu myös Ranskan poliittisissa piireissä. Hänet tunnettiin kansalaisoikeuksien puolustajana.

Kuolemansa jälkeen Veil haudattiin Pariisin Montparnassen hautausmaalle, josta hänet päätettiin siirtää kunniapaikalle Panthéoniin.

Muokattu 2.7. klo 9:41: Vaihdettu sana "vainaja" kärkilauseesta "jäännöksiksi" selkeyden vuoksi. Klo 12:29 korjattu Auschwitzin kirjoitusasuun kirjaimet "ch".