Sipoonranta hakee taas lisäaikaa rakentamiseen vedoten alueen heikkoon kiinnostavuuteen, vaikka kunta on Suomen kovimmin kasvava – "Jos aluetta ei saada valmiiksi nyt, koska sitten?"

Sipoonrannan alueen piti alunperin olla valmis kaksi vuotta sitten. Yhtiö hakee lisäaikaa, jolloin alue olisi valmis kymmenen vuoden päästä, vuonna 2028.

Sipoonranta
Sipoonranta.
Mira Bäck / Yle

Sipoossa ihmetellään Sipoonranta Oy:n väitteitä alueen heikosta kiinnostavuudesta.

Yhtiö on toivonut kunnalta lisäaikaa rakennusprojektin valmistumiseen vedoten siihe, ettei alue ole herättänyt ostajien kiinnostusta. Valmista piti alunperin olla kaksi vuotta sitten. Nyt yhtiö hakee uutta lisäaikaa, jolloin alue valmistuisi vasta kymmenen vuoden päästä vuonna 2028.

Viimeksi Sipoonranta Oy haki kunnalta lisäaikaa vuonna 2013. Lisäajan aikaisempi myöntäminen taantuman aikana oli Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtajan Heikki Vestmanin mukaan perusteltua, mutta enää se ei sitä ole.

– Jos aluetta ei saada valmiiksi nyt, koska sitten?, kysyy Vestman.

Juuri valmistunut Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n aluekehitysanalyysi kertoo, että Sipoon kunta on maamme kovimmin kasvava ja on ollut sitä koko Sipoonrannan rakennusprojektin ajan.

Sipoonranta Oy:n projektia on seurattu Sipoossa nyt jo vuosikymmenen ajan. Vestmanin mukaan lupaukset pitäisi saada lunastettua ja alue valmiiksi.

– Jostain luovuttiin alueen vuoksi. Hankkeen tieltä sai väistyä esimerkiksi ravintolapalveluita ja sipoolaisille aktiivinen satama.

Näkymä Sipoonrantaan mereltä.
Tältä Sipoonrannassa näytti vuonna 2010. Alue sai ensimmäiset asukkaansa vuotta myöhemmin.Yle

Sipoonrannasta puuttuvat myös luvatut palvelut

Skanska Construction Company on Sipoonranta Oy: n suurin osakkeenomistaja. Skanskan aluejohtaja Juhani Aspara kommentoi viime viikolla Svenska Ylelle, että alueen kysyntä on huonoa.

– Meillä on rakennuslupia noin 300 asuntoa varten, mutta emme voi rakentaa koteja, jotka seisovat tyhjillään, sanoo Aspara.

Vestman pitää Skanskan argumenttia erikoisena.

Sipoo on Vestmanin mukaan haluttu ja kysytty asuinalue. Kunta on ollut kärjessä sisäänmuuttajien lukumäärässä viime vuosina.

– Vaikea nähdä, etteikö tällaisella alueella olisi kysyntää, Vestman sanoo.

Myös Sipoonrannan asukkaiden mitta alkaa täyttyä hankkeen venymisestä. Valmiin Sipoonrannan puolesta -ryhmä julkaisi viime viikolla adressin (siirryt toiseen palveluun), joka on kerännyt yli 200 nimeä.

Sipoonrannan asukkaat ja asunto-osakeyhtiöt vaativat vetoomuksessaan, että alue valmistuisi sopimuksen mukaisesti vuonna 2021. Alueella on asuttu vuodesta 2011 lähtien.

Asukkaita harmittaa erityisesti se, että sinne luvatut palvelut puuttuvat edelleen alueelta.

Sipoolaiset ovat pohtineet, onko alueelle syntynyt niin sanottu muna-kana -ilmiö. Tarjolla ei ole palveluita, joten sinne ei tule asukkaita, mutta kun asukkaita ei ole, ei ole myöskään palveluita.