Hyppää sisältöön

Suomalaisäidit tupakoivat raskauden aikana selvästi enemmän kuin eurooppalaisäidit keskimäärin

Euroopassa keskimäärin 8 prosenttia odottavista äideistä tupakoi raskauden aikana. Suomalaisäideistä näin tekee peräti 15 prosenttia.

Kuva: Nella Nuora / Yle

Tupakoinnin haitat sikiölle ovat kiistattomat, mutta silti monet äidit jatkavat tupakointia raskauden ajan. Tuoreen selvityksen perusteella (siirryt toiseen palveluun) tähän syyllistyvät varsinkin eurooppalaisäidit. Selvityksessä yhdistettiin lähes 300 aikaisemman tutkimuksen aineistot 43 eri maasta.

Globaalisti hieman alle 2 prosenttia kaikista äideistä tupakoi raskauden aikana, mutta Euroopassa luku on selvästi korkeampi, keskimäärin 8 prosenttia. Raskauden aikana tupakoivista suurin osa tupakoi päivittäin ennen raskautta.

Huonoin tilanne on Irlannissa, missä lähes 40 prosenttia äideistä tupakoi raskauden aikana, sekä Bulgariassa ja Uruguayssa, missä luku on 30 prosentissa. Suomalaisäideistä noin 15 prosenttia tupakoi raskauden aikana.

Raskauden aikana tupakoivat altistavat lapsensa monille vaaroille. Muun muassa sikiön kasvuhäiriöt, ennenaikainen synnytys ja lapsen äkkikuolemat ovat yleisempiä tupakoivien raskauksissa. Raskausaikana tupakoineiden äitien lapset ovat myös muita alttiimpia hengitystieinfektioille ja heillä on tavallista enemmän oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta kouluiässä.