EK:n Häkämies Trumpin tulleista ja kauppasodasta: "Huonon kierre on alkanut"

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja varoittaa, että Trumpin protektionismi heijastuu ajan mittaan myös kuluttajahintoihin.

Kauppasota
Jyri Häkämies
Millainen vaikutus USA:n uhkaamalla kauppasodalla olisi suomalaiselle elinkeinoelämälle? Miten on odotettavissa Trumpin ja Putinin tapaamiselta Helsingissä? Haastattelussa Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies seuraa erittäin huolestuneena maailmalla jylläävää protektionismin aaltoa.

Yhdysvallat asettamat suojatullit teräkselle ja alumiinille eivät dramaattisesti vielä iske Suomen talouteen, mutta osa yrityksistä kärsii ja kehitys tekee kaikki varovaisiksi.

– Kauppasodan uhka luo ennustamattomuutta ja yritykset tarkkailevat tiiviisti, miten tilanne kehittyy. Tällainen huonon kierre on alkanut tässä mielessä, Häkämies sanoi Ylen aamu-TV:n haastattelussa.

Presidentti Trump on uhannut autoteollisuutta uusilla tullimaksuilla. Häkämies muistuttaa, että toimenpiteillä on lopulta vaikutusta myös kuluttajiin.

– Tällä hetkellä kuluttaja ei vielä tätä kauppasodan alkua havaitse, mutta mikäli tilanne kehittyy näin, niin se näkyy myös hinnoissa.

"Suomen etu tukea EU:n kauppapolitiikkaa"

Häkämies toteaa, että Yhdysvaltain lisäksi myös Venäjä on kääntänyt selkäänsä vapaakaupalle suosimalla omia yrityksiään. Suomen kannattaa Häkämiehen mukaan tukea EU:n yhteistä kauppapolitiikkaa, jotta kauppasodat eivät kärjistyisi.

Hän toteaa, että EU on tehnyt merkittävät kauppasopimukset Kanadan ja Japanin kanssa ja neuvottelee jatkuvasti uusia.

– Toivotaan, että EU:n eteneminen ja menestys kauppasopimusten solmimisessa herättää Yhdysvallat huomaamaan, että nämä sopimukset parantavat esimerkiksi suomalaisten yritysten kilpailukykyä Japanin markkinoilla, Häkämies sanoi.