Uber ei paljasta, millaista markkinaosuutta se hakee Suomesta, kyytipalvelun kuskiksi ollut satoja kiinnostuneita – "Kyse ihan uudentyyppisestä markkinasta"

Tulevaisuudessa Suomen taksimarkkinat saattavat olla kahden tai kolmen kauppa. Uber tekee paluun liikenteeseesn. Taksi Helsinki puolestaan etsii uutta omistajaa.

taksiliikenne
Taksijono Helsingissä.
Pekka Sipola / AOP

Sadat ihmiset ovat olleet viimeksi kuluneen kuukauden aikana kiinnostuneita ryhtymään Uber-kuskeiksi, kertoo kyytipalvelu Uberin Suomen ja Ruotsin maajohtaja Joel Järvinen.

Kännylläsovelluksen avulla toimivan Uberin toiminta jäädytettiin Suomessa viime kesänä, koska se nähtiin silloisen lainsäädännön vastaisena. Heinäkuun alussa taksimaailma mullistui, kun uusi liikennesääntelylaki tuli voimaan. Aiemmin ely-keskuksen valvomat kuljettajien kiintiöt ja taksimatkojen hinnoittelu vapautuivat.

Yle Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut Järvinen ei halunnut paljastaa sitä, millaista markkinaosuutta Uber lähtee Suomessa havittelemaan. Uber toimii yli 70 maassa ja 600 kaupungissa.

– Me näemme, että kyse ei ole nykyisen taksimarkkinan uudelleenjaosta, vaan ihan uudentyyppisestä markkinasta, jossa toivottavasti toisaalta tulee uudenlaisia yrittäjiä – osa-aikaisia yrittäjiä – mutta myös arkipäiväinen kuluttajien käytös muuttuu eli milloin taksi otetaan ja mihin tarpeeseen.

Kyse ei ole nykyisen taksimarkkinan uudelleenjaosta, vaan ihan uudentyyppisestä markkinasta.

Joel Järvinen, Suomen ja Ruotsin maajohtaja, Uber

– En sano markkinaosuustavoitetta julkisesti. Tässä vaiheessa keskitymme siihen, että saamme palvelun auki täällä pääkaupunkiseudulla pian, Järvinen jatkaa.

Uuden taksilain tultua voimaan heinäkuun alussa Uber-kuljettajat ovat voineet hakea liikennelupaa viranomaisilta. Toiminta käynnistyy sitten kun luvat on saatu eli Uber-kuskeja ei ole vielä ajossa.

Taksimarkkinoiden uusjakoon kuluu joitakin vuosia

Vaikka taksimarkkina nyt vapautui, Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen uskoo, että tulevaisuudessa taksialalla ei ole kovin montaa peluria.

– Muutama iso toimija tulee, 2–3 isompaa toimijaa. Kyllä me näemme konsolidoitumista tietyllä aikavälillä, mutta tässä menee 1–2 vuotta, ehkä kolmekin, ennen kuin näemme mihin asentoon taksimarkkina asettuu, Kantonen arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Tässä menee 1–2 vuotta, ehkä kolmekin, ennen kuin näemme mihin asentoon taksimarkkina asettuu.

Jari Kantonen, toimitusjohtaja, Taksi Helsinki

Viime keskiviikkona Taksi Helsinki ilmoitti myyvänsä koko liiketoimintansa. Yli tuhannen taksiyrittäjän omistama, pääkaupunkiseudulla toimiva Taksi Helsinki on Suomen suurin taksien tilausvälitysyhtiö.

Jari Kantosen mukaan syynä myyntiin on Taksi Helsingin omistusmalli.

– Kyllä se lähtee siitä omistusmallista eli autoilijat omistavat Taksi Helsingin ja siinä on selkeitä kilpailuoikeudellisia haasteita hinnoittelussa ja tämän tyyppisissä asioissa eli se on johtava ajatus, miksi yhtiökokous valtuutti hallituksen etsimään (uuden omistajan).

Kantosen mukaan sitä ei ole suljettu pois, etteikö uusi omistaja voisi olla ulkomainen. Keskeistä on se, että uudella omistajalla on halua ja kykyä kehittää liiketoimintaa.

– Tavoitteemme on olla valtakunnallinen toimija ihan tässä lähiaikoina.

Lue lisää:

Uber-Timo saa taas ajaa autoaan laillisesti – Edes 23 000 euron sakkomaksu ei ole estänyt Timoa kuljettamasta asiakkaitaan

Taksilaki muuttu ja samalla mullistuu pirssin tilaaminen – Yle vertaili yhdeksän taksin tilaussovellusta, katso mitkä kertovat hinnan ennen matkaa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus