Hovioikeus vapautti vanhusten pahoinpitelystä tuomitun Kupittaan sairaalan hoitajan

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 40 päiväsakkoon pahoinpitelystä. Hovioikeus ei löytänyt näyttöä pahoinpitelystä.

Kupittaa
Kupittaan psykiatrisen sairaalan julkisivu.
Nora Engström / Yle

Turun hovioikeus on antanut vapauttavan tuomion Kupittaan sairaalan hoitajalle, jonka Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin vanhuksen pahoinpitelystä. Hovioikeuden mukaan näyttöä ei löytynyt käräjäoikeuden ratkaisun tueksi.

Kyse on tapahtumista Kupittaan vanhuspsykiatrisella G1-osastolla joulukuussa 2015.

Mies valitti asiasta hovioikeuteen, koska hänen mukaansa tuomio perustui vain yhden samassa hoitotilanteessa olleen hoitajan kertomukseen. Tapahtumien aikaan huoneessa oli kolme hoitajaa, syytetyn lisäksi yksi naishoitaja ja yksi mieshoitaja. Hovioikeudessa todistamassa oli myös naishoitaja, kertoo Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Hovioikeus ei löytänyt näyttöä siitä, että hoitaja olisi tahallaan aiheuttanut potilaalle kipua tai käyttänyt tarpeettoman kovia voimakeinoja.

Toisen hoitajan tuomio hovioikeuden käsittelyssä myöhemmin

Kupittaan vanhuspsykiatrisen G1-osaston tapahtumat tulivat ilmi helmikuussa 2016, kun Turun Sanomat julkaisi aiheesta mittavan uutisen.

Tapahtumiin liittyen on jaettu myös toinen tuomio. Syksyllä Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi toisen mieshoitajan vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen potilaan törkeästä pahoinpitelystä. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen. Syytettyinä oli myös kaksi muuta hoitajaa, mutta heidän syytteensä kaatuivat oikeudessa.

Turun kaupungin sisäinen tarkastus osaston toiminnasta toi viime vuonna kirjallisen varoituksen kolmelle virkamiehelle. Lisäksi yksi virkamies sai suullisen huomautuksen.