Maanantai on Saksan hallituksen kohtalon päivä, kompromissia etsitään vielä kerran – tästä pääset kärryille hallituskriisin uusista käänteistä

Horst Seehofer on sanonut eroavansa sisäministerin ja CSU:n puheenjohtajan tehtävistä, jollei CDU taivu maanantaina kompromissiin.

Saksa
Horst Seehofer ja Angela Merkel.
Baijerin kristillissosiaalisen unionin CSU:n puheenjohtaja Horst Seehoferin ja liittokansleri Angela Merkelin välejä on hiertänyt kiista maahanmuutosta.Markus Heine / EPA

BERLIINI Saksassa etsitään viime hetken sopua hallitusta horjuttavaan kiistaan maahanmuuttopolitiikasta.

Baijerin kristillissosiaalisen unionin CSU:n puheenjohtaja ja sisäministeri Horst Seehofer on tarjoutunut neuvottelemaan liittokansleri Angela Merkelin kanssa vielä kerran.

Seehofer sanoi aamuyöllä CSU:n kokouksen jälkeen, että jollei Merkelin kristillisdemokraattinen CDU anna linjastaan periksi, hän eroaa kolmen päivän sisällä sekä ministeripestistään että CSU:n puheenjohtajan tehtävästä.

Sanomalehti Bild (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että CSU:n ja CDU:n johtohenkilöiden kriisikokous alkaisi maanantaina kello 18 Suomen aikaa.

Mistä kiista sai alkunsa?

Hallituskriisiksi kärjistynyt riita alkoi sisäministeri Seehoferin laatimasta maahanmuuttopoliittisesta uudistusohjelmasta. Merkel esti Seehoferia esittelemästä ohjelmaa, koska hän ei hyväksynyt yhtä sen 63 kohdasta.

Kyseisen kohdan mukaan Saksa alkaisi käännyttää rajaltaan turvapaikanhakijoita, jotka on jo rekisteröity jossakin muussa EU-maassa. Merkel on useista syistä tätä vastaan.

Seehofer puolestaan ilmoitti kaksi viikkoa sitten, että hän käyttää sisäministerin oikeutta ja määrää aloittamaan käännytykset, jollei Merkel saa heinäkuun alkuun mennessä aikaan yhteiseurooppalaista ratkaisua, jolla on sama vaikutus.

Merkel sanoi viime viikon EU-huippukokouksen jälkeen, että hän on omasta mielestään saanut aikaan riittävän hyvän ratkaisun.

Huippukokouksen päätösten lisäksi Merkel vetosi siihen, että 14 EU-maata suostuu sopimaan Saksan kanssa muualla rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden nopeista palautuksista ensimmäiseen rekisteröintimaahan. Merkelin nimeämistä 14 maasta Puola, Unkari ja Tšekki ovat kuitenkin kiistäneet tämän.

Millaisia käänteitä viikonloppuna tapahtui?

Eilen sunnuntaina CSU:n ja CDU:n johtohenkilöt olivat koolla erikseen, CSU Münchenissä ja CDU Berliinissä.

CSU:n kokous kesti tuntikausia suunniteltua pidempään ja päättyi lopulta aamuyöllä. Useille saksalaismedioille vuodettujen tietojen mukaan Seehofer sanoi CSU:n kokouksessa, että hän ei pidä Merkelin ratkaisua vaikutuksiltaan riittävänä.

Bildin (siirryt toiseen palveluun) ja Der Spiegelin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Seehofer nimesi kokouksessa kolme vaihtoehtoa. Ensimmäisessä CSU voisi hyväksyä Merkelin tarjouksen puolueen uskottavuuden kustannuksella. Tai Seehofer voisi pitää kovan linjansa, määrätä käännytykset liittokansleria uhmaten ja riskeerata samalla hallituskoalition tulevaisuuden. Kolmas vaihtoehto olisi se, että hän eroaa tehtävistään – mihin Seehofer kertoi päätyneensä.

Myöhemmin toimittajien edessä Seehofer sanoi, että hän on valmis neuvottelemaan maanantaina vielä kerran CDU:n kanssa. Hän kuvasi tätä myönnytykseksi.

CDU puolestaan asettui omassa kokouksessaan Merkelin linjan tueksi. CDU:n pääsihteeri Annegret Kramp-Karrenbauer lausui CDU:n kokouksen jälkeen, että yksipuoliset käännytykset rajalta olisivat väärä signaali euroooppalaisille kumppaneille.

Mitä tapahtuu, jos Seehofer eroaa?

Seehoferin ero ei vielä yksin ratkaisisi tilannetta suuntaan tai toiseen – mutta jos CSU ei halua jatkaa hallituksessa ja esittää sisäministerille seuraajaa, Merkelin hallituksen enemmistö liittopäivillä on mennyttä.

Merkel voi vielä yrittää kosia oppositiosta vihreitä tai liberaalipuolue FDP:tä tuekseen, mutta uudet vaalit olisivat tässä tapauksessa varsin todennäköinen vaihtoehto.

Ja vaikka Merkelin hallitus pysyisi kasassa, CDU:n ja CSU:n suhde jäisi vaikeaksi. Sisarpuolueilla on ollut erimielisyyksiä ennenkin, mutta nyt kiistelyssä on käytetty poikkeuksellisen kovaa kieltä. Välirikon partaalla käyminen hankaloittaisi väistämättä hallituksen tulevaa työskentelyä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Angela Merkelin kohtalonhetki on käsillä – kaatuuko Saksan hallitus?

Saksan sisäministeri eroamassa? Siirtolaiskiistaan ei ole löytynyt sopua