Hyppää sisältöön

Chilessä kuvataan tositarinaa suomalaisista sankaridiplomaateista – ”Sarja muistuttaa meitä inhimillisestä avunannosta ja toivosta”

Invisible Heroes kertoo suomalaisdiplomaattien sankarillisesta toiminnasta Chilessä vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Santiagon laitamilla sijaitsevan kaksikerroksisen omakotitalon toinen kerros on pakkautunut täyteen ihmisiä. 70-lukulaiset leveät kaulukset ja vaatteiden ruskean eri sävyt erottavat näyttelijät muusta kuvausryhmästä.

– Silencio, silence! miesääni huutaa kaksikielisesti hiljaisuutta.

Käynnissä on poikkeuksellisena suomalais-chileläisenä yhteistyönä tehtävän Invisible Heroes -draamasarjan kuvaukset.

Diplomaattipiireihin kurkistavan sarjan kansainvälisyys näkyy jo siinä puhuttavien kielien lukumäärässä. Suomen ja espanjan lisäksi sarjassa näytellään saksaksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kulttuurieroista huolimatta niin suomalaiset kuin chileläisetkin vakuuttavat yhteistyön sujuvan loistavasti.

– Työ on erittäin vaativaa, mutta teemme sitä hyvällä fiiliksellä ja olemme suomalaisten kanssa jo melkein kuin yhtä perhettä, sarjan chileläistuottaja Leonora González kertoo kahden kuvausviikon jälkeen.

– Chileläinen kulttuuri on osoittautunut tosi läheiseksi suomalaisen kanssa. Täällä ei revitäkään hihasta vaan myös hiljaisuus on läsnä, ohjaaja Mika Kurvinen huomauttaa.

Tositapahtumiin perustuva suomalainen sankaritarina

Tositapahtumiin pohjautuva Invisible Heroes kertoo suomalaisdiplomaattien sankarillisesta toiminnasta Chilessä vuonna 1973 tapahtuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Suomalaislähetystöä perustamaan saapuneet Tapani Brotherus ja tämän vaimo Lysa sekä Ilkka Jaamala auttoivat yli 2000 ihmistä pakenemaan maasta Augusto Pinochetin hirmuhallintoa. Nuoret diplomaatit pelastivat chileläisiä varmalta kuolemalta salaa, vastoin Suomen virallisia ulkopoliittisia linjauksia.

– En näyttele diplomaattia, vaan ennen kaikkea perheellistä miestä. Hän ottaa tilanteen vaatiessa rohkeasti askeleen eteenpäin ja sanoo, ettei tämä ole oikein, samalla kun moni muu olisi poistunut takavasemmalle, Tapani Brotherusta näyttelevä Pelle Heikkilä kertoo.

Heikkilää kiehtookin se, kuinka sarja nostaa esiin uudentyyppistä suomalaissankaruutta perinteisen sotaan liittyvän urhoollisuuden sijaan. Samalla hän toivoo sarjan rohkeiden diplomaattien antavan myös uutta itseluottamusta suomalaisille.

Yli 40 vuoden takaiset tapahtumat tuntuvat erityisen ajankohtaisilta tänään pakolais- ja siirtolaiskysymysten herättäessä kaunaa ja erimielisyyttä ympäri maailmaa.

– Tällaisen tarinan kertominen on mielettömän tärkeää sen takia, että se muistuttaa meitä inhimillisestä avunannosta ja toivosta. Kaikkein hienointa tässä sarjassa – ja oikeasti tapahtuneissa asioissa – on se pyyteettömyys, jota voi kutsua sankaruudeksi tai inhimillisyydeksi, ohjaaja Mika Kurvinen sanoo.

Diplomaattipariskunta Tapani ja Lysa Brotherusta esittävät Pelle ja Sophia Heikkilä ovat oikeassakin elämässä aviopari. Kuva: Diego Ayala

Avioparina niin kuvauksissa kuin vapaa-aikanakin

Sarjan pääosissa nähdään Pelle ja Sophia Heikkilä, Ilkka Villi sekä Ruotsin suurlähettiläänä Mikael Persbrandt. Lisäksi mukana on nimekkäitä chileläisnäyttelijöitä kuten Gastón Salgado ja Marcial Tagle.

Oman mausteensa kuvauksiin tuo se, että Tapani ja Lysa Brotherusta näyttelevät Pelle ja Sophia Heikkiä ovat aviopari myös oikeassa elämässä.

– Välillä tämä roolihahmojemme välinen suhde tuntuu liiankin autenttiselta, ja se pelottaa. Mutta ohjaajien mielestä se on pelkästään hyvä asia. Siinä on jotain ekstraa, jota he haluavatkin nähdä, Sophia Heikkiä kertoo.

Pelle Heikkilä puolestaan nauttii vaimonsa kanssa näyttelemisestä, koska silloin hän kertoo luottavansa vastanäyttelijäänsä itseäänkin enemmän. Toisaalta jopa 12-tuntisiksi venyvät kuvauspäivät sekoittavat perheen elämää, kun Chilessä mukana olevat kolme lasta joutuvat viettämään paljon aikaa ilman vanhempiaan.

– Kuvausten jälkeen pitää vielä löytää aikaa ja rakkautta kotona oleville lapsille, mutta samalla pitäisi myös päntätä vuorosanoja seuraavaa päivää varten, Pelle Heikkilä sanoo.

Ilkka Villi näyttelee sarjassa Ilkka Jaamalaa. Kuva: Diego Ayala

Sarjan inhimillisyys liikuttaa sen tekijöitä

Chilen kivuliaasta lähihistoriasta ja suomalaisten osoittamasta poikkeuksellisesta sankaruudesta kertova draama on liikuttanut tekijöitään.

Chilessä Augusto Pinochetin vallankaappausta ja sitä seurannutta sotilasdiktatuurin aikaa on käsitelty paljon myös viihdeteollisuudessa. Tapani Brotheruksen ja Ilkka Jaamalan tarina on jäänyt kuitenkin vielä isolle yleisölle tuntemattomaksi.

– Meidän on tärkeä kertoa tästä ajasta, jottei se palaisin enää koskaan. Silloin maassamme tapahtui kauheuksia, mutta samalla nähtiin uskomatonta solidaarisuutta ihmisten kesken, pohtii Leonora González chileläisestä Parox-tuotantoyhtiöstä.

Tuottaja Leonora Gonzálezin mukaan Chilen sotilasdiktatuurin ajasta on kerrottava yhä uusille sukupolville, jottei vastaavaa voisi tapahtua enää koskaan. Kuva: Erkka Mikkonen

Näyttelijä Sophia Heikkilä järkyttyi tutustuessaan sarjan myötä syvällisemmin Chilen verisiin tapahtumiin. Heikkilä mietti aluksi olevansa liian nuori Lysa Brotheruksen osaan, kunnes kuuli, että tämä oli tapahtumahetkellä häntä kolme vuotta nuorempi.

– Minua on koskettanut paljon se, että tämä kaikki on oikeasti tapahtunutta. Olen usein miettinyt, miten nämä kaksi – Lysa ja Tapani – toimivat ja miten me itse olisimme toimineet samassa tilanteessa, Sophia Heikkilä sanoo vakavana.

Invisible Heroes -draamasarjan kuvaukset jatkuvat Chilessä syksyyn saakka. Kuusiosainen tv-sarja nähdään Ylellä keväällä 2019.

.
.