Tutkimus: Pienikin määrä ilmansaasteita pahentaa diabeteksen riskiä

Ilmansaasteet vaikuttavat joka vuosi miljoonien ihmisten diabeteksen puhkeamiseen, laskevat yhdysvaltalaistutkijat.

ilman epäpuhtaudet
Saunan kiuasta lämmitetään.
Suomessa kiukaat ovat iso ilman pienhiukkasten lähde, kehitysmaissa kodin lämmittäminen ja ruoanlaitto.Sini Liimatainen / Yle

Aikuisena puhkeavan diabeteksen pääsyyt löytyvät ruokavaliosta ja liikunnan puutteesta, mutta tuoreiden tutkimustulosten mukaan myöskään ilmansaasteet eivät ole vähäpätöinen diabeteksen riskitekijä.

Ne lisäävät sairastumisen vaaraa jo selvästi pienempinä pitoisuuksina kuin määrät, jotka nykyisin määritellään turvallisiksi, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus.

Ilmansaasteiden, monien sairauksien ja ennenaikaisten kuolemien yhteys on osoitettu kiistatta useilla tutkimuksilla. Myös nykyisten turvarajojen riittävyys on kyseenalaistettu, muun muassa Harvardin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) erittäin laajassa tutkimuksessa viime vuonna.

Parina viime vuosikymmenenä tutkimuksissa on saatu näyttöä myös diabeteksen ja ilmansaasteiden yhteydestä. Washingtonin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkijat ryhtyivät ensimmäisinä selvittämään, millaisilla pienhiukkasmäärillä on vaikutusta diabeteksen puhkeamiseen.

Satojen miljoonien ihmisten sairaus

Diabetes on yksi maailman nopeimmin yleistyviä sairauksia. Se on arviolta 420 miljoonalla ihmisellä.

Ilmansaasteita pidetään yhtenä diabeteksen syynä siksi, että ne häiritsevät elimistön insuliinintuotantoa ja aiheuttavat tulehduksia, mikä voi haitata veren glukoosin muuttumista energiaksi.

Washingtonilaistutkimuksen mukaan ilmansaasteilla oli toissa vuonna vaikutusta noin 14 prosenttiin uusista diabetestapauksista eli 3,2 miljoonan ihmisen sairastumiseen.

Tutkimuksessa laskettiin myös, että toissa vuonna menetettiin samasta syystä 8,2 miljoonaa tervettä elinvuotta.

Terveet sotilaat saivat diabeteksen

Tutkimuksen aineistona olivat 1,7 miljoonan Yhdysvaltain asevoimien entisen sotilaan terveystiedot. Kunkin terveyttä seurattiin keskimäärin 8,5 vuotta. Palvelukseen astuessaan kukaan ei ollut sairastanut diabetesta.

Tutkijat laativat saastealtistuksen vaikutuksista tilastollisen mallin yhdistämällä terveystiedot ilman laadun seurantaan, jota Veteraaniasiain kliininen epidemiologiakeskus EPA tekee Maassa ja avaruushallinto Nasa satelliiteillaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n turvaraja PM2.5-pienhiukkasille on 10 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Yhdysvalloissa raja on 12 mikrogrammaa, EU:ssa yli kaksinkertainen, 25 mikrogrammaa.

2,5 mikronin kokoiset hiukkaset ovat niin pieniä, että ihmisen hiuksen poikkileikkaukselle niitä mahtuisi melkein 30. Pienuuttaan ne voivat kulkeutua keuhkoista myös verenkiertoon.

Washingtonin yliopiston tutkimuksessa diabetesriskin todettiin alkavan kasvaa jo silloin, kun pienhiukkasten määrä yltää 2,4 mikrogrammaan kuutiometrissä hengitysilmaa.

Kun pienhiukkasia oli 5–10 mikrogrammaa, 21 prosentilla sairauksien vuoksi hoidetuista sotilaista todettiin diabetes. Kun hiukkasten määrä nousi Yhdysvaltain suositusten paikkeille, enimmillään runsaaseen 13 mikrogrammaan, diabeteksen osuus sairauksista oli 24 prosenttia.

Suomi poimittiin esimerkiksi hyvästä tilanteesta

Tutkimus on linjassa sen hyvin tiedetyn vinouman kanssa, että köyhissä maissa on ilmansaasteita paljon enemmän kuin varakkaissa. Vastaavasti myös diabetesriski osoittautui köyhissä maissa suuremmaksi.

Suurimman riskin maiksi tutkijat listaavat tiedotteessaan muun muassa Afganistanin, Papua-Uuden-Guinean ja Guyanan.

Pienen riskin maiksi on poimittu Ranska ja Islannin ohella Suomi.

Tutkimus monine taulukkoineen on luettavissa vapaasti The Lancet Planetary Health (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.

Yli kolme miljardia ihmistä vaarantuu kotonaan

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi toissa kuussa, että useampi kuin kahdeksan kymmenestä ihmisestä hengittää edelleen ilmaa, jossa on saasteita yli WHO:n pienhiukkasturvarajan.

Kuuden viime vuoden aikana pienhiukkasten määrät ovat alentuneet osissa Eurooppaa ja Amerikkoja. Pienhiukkaset eivät kuitenkaan piittaa valtioiden rajoista. Suomessa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla keskimäärin puolet hiukkasista kulkeutuu tänne muista maista.

Suomen omista päästöistä huomattava osa on peräisin tulisijoista, ei vähiten saunojen kiukaista.

Maailmanlaajuisesti puun ja hiilen polttaminen kotien lämmittämiseksi ja ruoan valmistamiseksi on iso ongelma. Yli kolme miljardia ihmistä hengittää joka päivä kotonaan hengenvaarallista savua.

WHO laskee, että se koituu joka vuosi 3,8 miljoonan ihmisen kuolemaksi. Ulkona hengitetyt ilmansaasteet tappavat arviolta 4,2 miljoonaa ihmistä vuodessa.

Suomessakin 1 800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa

Ilmansaasteiden vaatimista kuolonuhreista 90 prosenttia on köyhien tai keskituloisten maiden asukkaita, valtaosin aasialaisia ja afrikkalaisia. Sama pätee myös Euroopan sisällä: mitä köyhempi maa, sitä enemmän ilmansaasteiden aiheuttamia kuolemia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että Suomessa pienhiukkasten takia kuolee ennen aikojaan noin 1 800 ihmistä vuodessa.

Pilvenpiirtäjiä ja autoliikenne sankassa savusumussa, kuvan etualalla kulkee mies hengityssuojaimessa.
Kiina on pyrkinyt viime vuosina rakaisemaan isojen kaupunkiensa isoa ilmansaasteongelmaa muun muassa sulkemalla tehtaita. Näin puuroista oli Pekingin ilma viime maaliskuussa.Wu Hong / EPA-EFE

WHO:n ylläpitämässä tietokannassa (siirryt toiseen palveluun) on seurantatietoja 108 maan yli 4 300 kaupungin ilmanlaadusta. Vaikka tilannettaan seuraavien ja siitä raportoivien maiden määrä on Afrikassakin yli kaksinkertaistunut viime vuosina, valtaosa puuttuu edelleen.

Monet tietokannassa olevista suurkaupungeista ylittävät WHO:n turvarajan jopa viisinkertaisesti. Köyhien ja keskituloisten asuttamissa isoissa kaupungeissa vain pari prosentti ihmisistä saa vetää keuhkoihinsa ilmaa, jonka laatu täyttää WHO:n suositukset.

Poliittinen kiinnostus tilanteen parantamiseksi on kuitenkin lisääntynyt, WHO kiittää. Se isännöi loppusyksyllä maailman ensimmäistä ilmansaasteiden ja terveyden yhteyttä puivaa kansainvälistä konferenssia, johon osallistuu niin hallitusten edustajia kuin asiantuntijoita.

Täsmennetty jutun alkua 5.7. klo 9.25: Aikuisena puhkeavan diabeteksen pääsyyt ovat ravinto ja liikunnan puute.