1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärit

AVI perui kiisteltyjä hormonihoitoja antaneen lääkärin luvan toimia lääkärikeskuksen terveyspalveluista vastaavana johtajana

Lääkärikeskus tiedottaa nettisivuillaan, että päätöksen vuoksi keskuksen vastaanotto- ja laboratoriotoiminta lopetetaan.

lääkärit
Lääkäri Ville Pöntynen.
Matti Myller / Yle

Itä-Suomen aluehallintovirasto on perunut lääkäri Ville Pöntysen luvan toimia kuopiolaisen Lääkärikeskus Lupauksen terveyspalveluista vastaavana johtajana.

Aluehallintoviraston päätös perustuu Valviran Pöntyselle antamaan kirjalliseen varoitukseen. Valviran mukaan Pöntynen on vaarantanut potilasturvallisuuden hoitaessaan potilaita kokeellisilla menetelmillään.

AVI toteaa Pöntyseltä saamansa selvityksen pohjalta, että Pöntynen on muuttanut hoitokäytäntöjään yleisten suositusten mukaiseksi vain osittain. Pöntynen ei AVIn mukaan ole myöskään riittävästi sitoutunut noudattamaan terveydenhuoltolain mukaisia hoito- ja toimintakäytäntöjä sekä menettelytapoja toimiakseen lääkärikeskuksen terveydenhuollon palveluista vastaavana johtajana.

Tapaus koskee muun muassa T3-kilpirauhashormonia, jonka käyttö lääkityksessä on herättänyt jo vuosia kovaa keskustelua niin lääkäreiden kuin potilaidenkin keskuudessa.

Lupauksen vastaanottotoiminta loppuu

Päätöksen vuoksi Kuopiossa toimiva Lääkärikeskus Lupaus tiedottaa nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) lopettavansa vastaanotto- ja laboratoriotoimintansa syyskuun loppuun mennessä. Pöntynen toteaa tiedotteessaan, ettei lääkärikeskukseen voida palkata uutta vastaavaa johtajaa, koska siihen liittyy liian suuria riskejä.

Pöntynen kirjoittaa tiedotteessa, että Itä-Suomen aluehallintovirasto olisi tehnyt päätöksensä Valviran ohjeistamana. Valvirasta asia kiistetään. Valviran terveydenhuollon valvontaosaston ryhmäpäällikkö Kirsi Liukkonen painottaa, ettei Valvira ole ohjeistanut eikä sillä olisi oikeuttakaan ohjeistaa aluehallintovirastoa.

Valvira ei Liukkosen mukaan ole myöskään puuttunut Pöntysen ammatinharjoittamisoikeuteen. Näin Pöntynen myös itse sanoo aluehallintovirastolle antamassaan selvityksessä, jossa hän korostaa, ettei Valvira ole rajoittanut millään tavalla hänen lääkärinoikeuksiaan.

Yle ei tavoittanut Ville Pöntystä tai muita Lääkärikeskus Lupauksen hallituksen jäseniä kommentoimaan asiaa. Myöskään AVIn päätöksestä vastannutta terveydenhuollon ylitarkastajaa ei tavoitettu loman vuoksi.

Lue seuraavaksi