Kela-kyytien uusi järjestelmä takkuilee Lapissa

Kyytien tilaaminen on onnistunut, mutta maksamisessa on ongelmia.

taksiliikenne
Taksinkuljettajat Pellosta
Pellolaiset taksinkuljettajat Joonas Rousu ja Päivi Nätynki säätävät uuden järjestelmän edellyttämiä laitteita.Johanna Sarjas / Yle

Siirtyminen uuteen Kela-kyytien välitysjärjestelmään ei ole alkanut ongelmitta Lapissa. Asiakkaat ovat onnistuneet tilaamaan kyydit, mutta maksamisessa on ollut ongelmia.

– Ei onnistu maksupäätteen kautta syöttää numeroita ja omavastuuosuuksia. Joudumme tekemään laskutuksen vanhalla systeemillä manuaalisesti, pellolainen taksiyrittäjä Joonas Rousu sanoo.

Kuljettajat ovat soittaneet ongelmatilanteissa Mikkeliin, missä alueellinen välityskeskus sijaitsee. Kuljettajien mukaan Pro-keskuksen numerot olivat maanantaina hyvin varattuja.

– Maksamisessa oli ongelmaa. Koko aamu meni soitellessa Mikkeliin. Ohjeistus tuli myöhässä. Mutta asiakkaat kyllä pääsivät kyydissäni onnistuneesti tänne Lapin keskussairaalaan, pellolainen taksikuljettaja Päivi Nätynki sanoo.

Kuljettajat saivat ohjeet uudesta järjestelmästä lauantaina.

Kela-asiakasta ei enää odoteta

Yksi muutos vanhaan on se, että Kela-kyytiasiakasta ei jäädä enää odottamaan vaan asiakas tilaa aina uuden kyydin.

– Monelle vanhukselle olisi kyllä mukavampaa jos kuljettaja olisi sama tuttu kuski, Nätynki sanoo.

Liki puolet Lapissa aiemmin Kela-kyytejä ajaneet ovat jääneet pois uudesta järjestelmästä. Kaikilla yrittäjillä ei ole järjestelmän edellyttämiä Semel-laitteita. Uusi laite maksaa 215 euroa kuukaudessa verottomana.