240 kukkaa ja 45 raakiletta – mystiset marjaruudut ennustavat sadon määrän

Luonnonvarakeskus värvää kansalaisia perustamaan omia metsämarjasadon seurantaruutuja. Tehdyt havainnot julkaistaan kaikille avoimessa karttapalvelussa.

marjat
Evijärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Honkaniemi Evijärvellä sijaitsevalla marjasadon seurantaruudulla.
Evijärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Honkaniemi Evijärvellä sijaitsevalla marjasadon seurantaruudulla.Mirva Ekman / Yle

Evijärveltä Pukkilantien varren metsämaastosta erottuu punaisilla kepeillä merkittyjä neliömetrin kokoista ruutuja. Ne ovat koeruutuja, joiden avulla Luonnonvarakeskus Luke ennustaa marjasatoa (siirryt toiseen palveluun).

Evijärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Honkaniemi silmäilee mustikkaruutuja. Osa raakileista sinertää jo.

– Parin viikon päästä voi täällä päästä jo mustikkametsään, ennustaa Honkaniemi näkemänsä perusteella.

Koealueelle kokenut havaintojen tekijä ei kuitenkaan lupaa kuin korkeintaan kohtalaista satoa.

– Näistä ruuduista laskettiin 240 kukkaa, mutta raakileita on vain 45. Ehkä aikaisen kukinnan takia pölyttäjiä ei ollut liikkeellä. Myös kuivuuden vaikutus varmasti näkyy.

Evijärvellä 4H-yhdistyksen vastuulla on ollut metsämarjojen koeruutuja vuodesta 1997 lähtien. Hanna Honkaniemen tehtävänä on ollut värvätä, opastaa ja tsempata nuoria tekemään marjahavaintoja.

Kynä ja lehtiö vaihtui älypuhelimeen

Viime kesästä lähtien havaintojen tekeminen on onnistunut digitaalisesti. Luken Digimasi-hanke on ainakin evijärveläisten mukaan helpottanut havaintojen tekemistä, kun havainnot voi nyt kirjata heti metsässä älypuhelimella verkkoon.

Myös Luonnonvarakeskuksessa ollaan tyytyväisiä. Digimasi on tuottanut hyvän tuloksen.

– Kokemus on ollut tosi positiivinen. Ihan selvästi nuoret ovat ottaneet havaintojen tekemisen asiakseen ja tehneet hommansa hyvin vastuullisesti, kiittelee tutkija Outi Manninen Lukesta.

Koko maassa marjahavaintoja koeruuduilta tekee 130 4H-nuorta ja ruutuja eri puolilla maata on yhteensä liki tuhat. Havaintojen tekeminen on osa Luonnonvarakeskuksen tieteellistä tutkimusta. Tässä laajuudessa havaintojen tekeminen ei ilman 4H-nuoria onnistuisi.

Havainnot koeruuduilta kirjataan ja raportoidaan kolme kertaa. Ensin lasketaan kukinnot, sitten raakileet ja lopuksi kypsät marjat.

– Siinä vaiheessa laskijoiden pitää olla valppaasti liikkeellä, etteivät marjat katoa ruuduilta poimijoiden suuhun, naurahataa Hanna Honkaniemi.

4H-yhdistyksen marjasadon seurantaruutu evijärveläisessä metsässä.
Mirva Ekman / Yle

Havainnot kartalle kaikkien katsottaviksi

4H-nuoria tarvitaan jatkossakin tekemään marjahavaintoja, mutta Luke on avaamassa tänä kesänä myös kaikelle kansalle avoimen marjahavainnot.fi (siirryt toiseen palveluun) -verkkopalvelun.

Kysymyksessä on mustikan, puolukan ja suomuuraimen satoseurantaan tarkoitettu palvelu, johon kerätään kansalaisten tekemiä satohavaintoja koko maan alueelta.

Sivustolla on ohjeet, miten marjaruutu perustetaan ja miten havainnot tehdään ja raportoidaan nettisivuille.

– Ne jotka rekisteröityvät palveluun havaintojen tekijöiksi, pääsevät seuraamaan koko maan satotietoja ajantasaisesti. Muille tiedot näkyvät noin viiden päivän viiveellä, kertoo tutkija Outi Manninen.

Mannisen mukaan uusi marjahavaintosivusto on luonnonmarjatutkijoiden yhteinen projekti, josta odotetaan paljon. Tutkijat saavat kansalaisten havaintojen ansiosta arvokasta tietoa ja kansalaiset voivat suunnitella marjanpoimintaretkiään entistä paremmin.