1. yle.fi
  2. Uutiset

Sataa ja paistaa, eikä hellekään ole mahdottomuus – loppuviikolle luvassa epävakaista säätä

Tämänhetkinen säätyyppi on sellainen, että luotettavaa ennustetta on vaikea tehdä vuorokaudenkaan päähän, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

sää
Kolme sääkarttaa.
Yle

Loppuviikon sää on Suomessa epävakainen, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Kaakkois- ja Itä-Suomen yllä liikkuu matalapaine, joka tuo idästä sateita Suomeen.

Tiistai-illasta eteenpäin sadekuuroja on etenkin lännessä ja pohjoisessa. Itäisessä Suomessa voi olla kuivempaa. Maan yllä pyörivä matalapaine tuonee myöhemmin kuurot myös itään.

Poutaisina hetkinä ilma on kuitenkin lämmin: lämpömittarin elohopea voi nousta 20 asteen yli, jopa hellelukemiin. Sateen ripsiessä lämpötila laskee 15 asteeseen.

– Kesäisen lämmintä, mutta epävakaista. Voi sataa tai olla satamatta, toteaa Huutonen.

kesäsadetta
Katso Ylen sääanimaatiosta, miten sadealue liikkuu maan yllä.

Tänään tiistaina Lappi on maan lämpimin paikka. Keski- ja Pohjois-Lapissa mitataan todennäköisesti jopa 27–28 asteen hellettä. Huutonen arvelee, että lämpötila nousee hellelukemiin myös loppuviikon aikana.

– Jossakin päin Suomea hellelukemia mitataan, mutta missä päin, sitä ei voi tietää.

Pääasiassa loppuviikko ei kuitenkaan ole helteinen. Tämänhetkinen säätyyppi on hyvin vaihtelevan epävakainen, ja siksi luotettavaa ennustetta on vaikeaa tehdä vuorokaudenkaan päähän.

Lue seuraavaksi