Turkulaistutkijat löysivät Amazoniasta pistiäisen, jonka pistin on poikkeuksellisen suuri – Professori: "En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa"

Clistopyga crassicaudata -nimen saanut pistiäislaji käyttää pistintään ainakin munimiseen ja myrkkypiikkinä.

pistiäiset
Clistopyga crassicaudata
Kari Kaunisto, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet Amazoniasta tieteelle uuden pistiäislajin. Laji löydettiin Andien poimuvuoriston ja Amazonien alankosademetsäalueen väliseltä vyöhykkeeltä.

Clistopyga crassicaudata -nimen saanut pistiäislaji on hämmästyttänyt tutkijoita, sillä sen pistin on poikkeuksellisen suuri.

– Pistin on paitsi pitkä myös massiivisen leveä. Olen tutkinut trooppisia pistiäisiä jo pitkään, mutta en ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Pistin näyttää aika hurjalta aseelta, pistiäislajin löytänyt Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi kertoo yliopiston tiedotteessa.

Pistimellä monia käyttötarkoituksia

Hyönteinen käyttää pistintä sekä munimiseen että myrkkypiikkinä. Pitkän pistimensä avulla loishyönteiset voivat munia munansa isäntäeläimeen.

Nyt löydetty hyönteinen kuuluu Clistopyga-sukuun, jonka lajit ovat erikoistuneet loisimaan hämähäkeissä. Ne etsivät verkkopesissä eläviä hämähäkkejä ja lamauttavat ne nopean myrkkypistoksen avulla. Tämän jälkeen pistiäisnaaras munii hämähäkin pinnalle. Munasta kuoriutuva toukka syö hämähäkin ja sen ympärillä mahdollisesti olevat munat tai hämähäkin poikaset.

Ilari Sääksjärvi muistelee toista saman suvun pistiäislajia, jota hän ja Turun yliopiston jatko-opiskelija tutkivat pari vuotta sitten.

– Silloin tutkimamme laji osasi käyttää pistintään jopa monimutkaisena huovutusneulana, jonka avulla se sulki kätevästi lamautetun hämähäkin seittipesän. Nyt löytyneen lajin massiivinen pistin on todennäköisesti myös hyvin erikoistunut työkalu, mutta valitettavasti voimme vain arvailla sen käyttötarkoitusta, Sääksjärvi sanoo.

Tieteelle uusia eliölajeja löydetään jatkuvasti

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat viime vuosina löytäneet ja nimenneet lukuisia tieteelle uusia eliölajeja eri puolilta maailmaa. Niistä monet ovat ominaisuuksiltaan ja elintavoiltaan erikoisia. Pari vuotta sitten turkulaistutkija löysi Papua-Uuden-Guinean saarelta suurikokoisen rottalajin ja muutama vuosi sitten tutkijat löysivät kaikkiaan 177 uutta pistiäislajia Väli- ja Etelä-Amerikasta.

Biodiversiteettiyksikön tutkimusryhmä on parhaillaan hakemassa rahoitusta uusiin kenttätutkimuksiin, joiden tarkoituksena on etsiä Clistopyga-pistiäisiä Länsi-Amazonian sademetsistä. Tavoitteena on kuvata erikoisten pistiäislajien elintapoja sekä selvittää niiden evolutiivista historiaa.

Ilari Sääksjärven mukaan tieteelle uudet eläinlajit auttavat myös uhanalaisten sademetsäalueiden suojelussa.

– Jännittävillä elintavoilla varustetut kauniit lajit kiinnostavat ihmisiä ja kiinnittävät huomion häviämisvaarassa oleviin ekosysteemeihin, Sääksjärvi sanoo.