EU varoittaa Trumpia vastatoimista autotullikiistassa: Eniten kärsisi USA:n talous

Jos Yhdysvallat korottaa eurooppalaisten autojen tulleja, vastatoimet voisivat koskea jopa viidennestä Yhdysvaltain viennin arvosta.

tullit
Saksalaisen Mercedes Benzin autoja Bremenhavenin satamassa Saksassa.
Saksalaisen Mercedes Benzin autoja Bremenhavenin satamassa Saksassa.Focke Strangmann / EPA-EFE

EU:n komissio varoittaa Yhdysvaltoja laajoista vastatoimista, jos presidentti Donald Trump pitää kiinni aikeestaan korottaa eurooppalaisten autojen tullimaksuja.

Komission mukaan (siirryt toiseen palveluun) vastatoimien kohteeksi voisi joutua Yhdysvaltain vientiä jopa 294 miljardin dollarin eli noin 252 miljardin euron arvosta. Summa vastaa lähes viidennestä Yhdysvaltain viennistä.

Komissio huomauttaa myös, ettei eurooppalainen autoteollisuus ole uhka Yhdysvaltain autoteollisuudelle, joka on kasvattanut vakaasti kotimaista tuotantoaan kymmenen viime vuoden ajan.

Komissio sanoo, että eurooppalaisten autoyhtiöiden panos Yhdysvaltain taloudessa on merkittävä. Ne valmistivat Yhdysvalloissa viime vuonna lähes 2,9 miljoonaa autoa, työllistivät suoraan 120 000 ihmistä Yhdysvalloissa ja autoista 60 prosenttia menee vientiin.

Tullikorotuksista kärsisi ennen kaikkea Yhdysvaltain talous, komissio sanoo kirjeessään Yhdysvaltain viranomaisille.

Trump on uhannut korottaa EU-maista tuotavien autojen tulleja 20 prosenttiin, jos EU ei peru yhdysvaltalaistuotteille asettamiaan tulleja. EU korotti muun muassa farkkujen, Harley Davidson -moottoripyörien ja joidenkin maataloustuotteiden tulleja vastatoimena Trumpin asettamille teräs- ja alumiinitulleille.

Lue myös:

Trump uhkaa korottaa eurooppalaisten autojen tulleja

Autonvalmistajat varoittavat Trumpia tulleista Yhdysvalloissakin: Satojatuhansia työpaikkoja voi kadota

Lähteet: AFP, Yle Uutiset