Virkarikoksista epäilty Robin Lardot Ylelle: Tapahtumat on selvitettävä asianmukaisesti – Ylimpään poliisijohtoon kohdistuva tietolähdetutkinta laajeni

Robin Lardot vahvistaa virkarikosepäilyn Ylelle. Tietolähdetutkinnan laajenemisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot Keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa vuonna 2017. Kuva: EPA

Ylimpään poliisijohtoon kohdistuva tietolähdetutkinta on laajentunut, kertoo Helsingin Sanomat.

Nyt myös keskusrikospoliisin päällikköä Robin Lardotia epäillään virkarikoksista tietolähdetoiminnassa. Epäily liittyy Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaan. Lardot työskenteli aiemmin Poliisihallituksessa tietolähdetoiminnan valvonnassa.

– Nämä tapahtumat liittyvät noin kuuden vuoden takaiseen aikaan, Lardot toteaa Ylelle.

Lardotia on jo kuultu tutkinnassa

Robin Lardot sai tietää virkarikosepäilystään äskettäin.

– Tässä on kyse sellaisesta virkarikosepäilystä, jossa haetaan jonkinlaista ennakkotapausta siitä, kuinka ankara valvontavastuu on poliisin ylijohdossa epäasianmukaisuuksista yksittäisissä poliisilaitoksissa, ja tässä tapauksessa Helsingin poliisilaitoksen toiminnassa, sanoo Lardot.

Hän on jo käynyt kuulusteluissa.

– Tapahtumat on selvitettävä perinpohjin. Itse olen edellyttänyt, että asiat selvitetään asianmukaisesti ja perinpohjin. Ja olen niitä selvittänyt myös kuulustelujen muodossa, Lardot sanoo.

Ennennäkemättömät poliisikäräjät tulossa

Valtakunnansyyttäjänvirasto on nostanut tähän mennessä tietolähdetutkinnassa syytteitä virkarikoksista entistä poliisiylijohtaja Mikko Paateroa, Helsingin entistä poliisikomentajaa Jukka Riikosta ja nykyistä poliisipäällikköä Lasse Aapiota vastaan. Aapio hyllytettiin tehtävästään syytteiden nostamisen jälkeen.

Poliisijohtoon kohdistuva tietolähdetutkinta alkoi vuonna 2013, kun tuolloin sisäministerinä toiminut Päivi Räsänen pyysi valtakunnansyttäjänvirastoa selvittämään, onko Helsingin poliisilaitoksella käytetty tietolähteitä asianmukaisesti ja säännösten mukaisesti.

Kun poliisijohtoon kohdistuva virkarikostutkinta tuli julkisuuteen, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen luonnehti tutkintaa sanomalla, että se on "poliisin historian vakavin paikka".

Tietolähteiden käyttöön liittyvä oikeudenkäynti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa elokuussa.

Tuolloin syytettyjen penkille istuu ennennäkemättömässä oikeudenkäynnissä entisiä ja nykyisiä maan ylimpiä poliisijohtajia. Syytteen on saanut myös aiemmin Helsingin huumepoliisia johtanut Jari Aarnio.

Lue myös: