1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansallispuistossa hajonnut riippusilta saatetaan korvata uudella – "Se oli selvä vaaratilanne"

Turvallisuusvirastokin on kiinnostunut tilanteesta, jossa yhdeksän retkeilijää oli vaarassa Repovedellä.

kansallispuistot
riippusilta Repoveden kansallispuistossa, silta eristetty nauhoilla, Lapinsalmi
Repoveden kansallispuiston riippusillan kannatinankkuri petti yhdeksän retkeilijän ollessa ylittämässä Lapinsalmea heinäkuussa 2018. Arkistokuva.Sakari Saksa / Yle

Repoveden kansallispuistossa vaaratilanteen aiheuttanut riippusilta saatetaan rakentaa kokonaan uusiksi. Metsähallituksesta kerrotaan, että asiasta päätetään, kunhan romahtamisvaarassa ollut silta on tarkastettu perusteellisesti.

– En osaa vielä sanoa mikä on sillan lopullinen kohtalo. Kaikki on mahdollista, pohdiskelee puistomestari Mikko Suosalmi.

Yhdeksän ihmistä oli sunnuntaina vaarassa pudota veteen riippusillan kiinnitysankkurin petettyä.

opastauluja Repoveden kansallispuistossa Lapinsalmella
Lapinsalmen reitti Repovedellä.Sakari Saksa / Yle

Silta pysyi onnettomuudessa muuten paikoillaan, mutta se kallistui sivusuunnassa. Sillalla olleet retkeilijät pääsivät pois muun muassa kontaten. Kaikki selvisivät lievillä vammoilla.

Sillan tulevaisuuden arvioiminen kustannuksineen ei ole vielä päässyt alkuun.

– Lomakausi hidastaa korjaustarpeen arvioimista, asiantuntijoita ei tahdo löytyä kovin nopeasti, jatkaa Suosalmi.

Ruuhkainen onnettomuuspaikka

Repoveden riippusiltaonnettomuus sattui yhdessä kansallispuiston suosituimmista paikoista Lapinsalmella.

Viitisenkymmentä metriä pitkä silta sijaitsee noin kymmenen metrin korkeudessa veden pinnasta. Parhaimpina sesonkiaikoina keskikesällä retkeilijät joutuvat odottamaan vuoroa päästäkseen ylittämään Lapinsalmen.

– Esimerkiksi vuosi sitten heinäkuussa Lapinsalmella oli jopa ruuhkaa. Sillan rikkoutuminen osui todella huonoon aikaan, koska vilkkain sesonki alkaa viikon tai parin sisällä, kuvailee Mikko Suosalmi.

Lapinsalmen riippusilta Repoveden kansallispuistossa, sillan kannatinankkuri pettänyt
Riippusillalta on pudotusta Lapinsalmeen kymmenisen metriä. Arkistokuva heinäkuulta 2018.Vesa Grekula / Yle

Repovedellä vieraili vuonna 2017 yli 170 000 retkeilijää.

Onnettomuuden perimmäinen syy on arvoitus

Lapinsalmen riippusillan vaaratilanne aiheutui yhden metallisen kannatinlenkin eli niin kutsutun kannatinankkurin katkeamisesta. Kannatinvaijerit ovat puolestaan kiinni betoniin kiinnitetyissä ankkureissa.

riippusillan katkennus kiinnityslenkki Repoveden kansallispuistossa
Riippusillan katkennut kiinnityslenkki eli kiinnitysankkuri.Sakari Saksa / Yle

Sitä miksi kannatinankkuri petti, ei vielä tiedetä.

– Tarkastamme puiston rakenteita jatkuvasti, mutta betonin sisälle emme näe, eikä meillä ole Lapinsalmen sillasta esimerkiksi rakennepiirustuksia, sanoo Metsähallituksen palveluksessa työskentelevä puistomestari Mikko Suosalmi.

Metsähallituksen hallinnassa ja kansallispuistona Repovesi on ollut vuodesta 2003 lähtien, mutta Lapinsalmen silta on palvellut alueella jo kolmisenkymmentä vuotta.

Miten vastaava estetään jatkossa?

Repoveden riippusiltaonnettomuuden aihettaneiden perimmäisten syiden tutkinta on vasta alkamassa. Lopulliset mahdolliset suositukset tai toimenpide–ehdotukset esimerkiksi kansallispuistojen turvallisuuteen liittyen saadaan myöhemmin.

Silti esimerkiksi Kymenlaakson pelastuslaitoksella on selkeä näkemys siitä millaisesta tapahtumasta oli kyse.

– Kyllä se oli vakava vaaratilanne, luonnehtii palopäällikkö Tero Vanhamaa.

Hän laatii tapahtuneesta ilmoitusta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille, joka myös selvittää Repoveden onnettomuutta.

Tukesin tehtäviin kuuluu valvoa muun muassa kuluttajaturvallisuuslain toteutumista. Esimerkiksi opastetut luontoreitit kuuluvat palveluina kuluttajaturvallisuuslain piiriin.

– Meitä kiinnostaa asiakkaiden turvallisuus tällaisissa palveluissa, kiteyttää vs. ryhmäpäällikkö Mervi Murtonen Tukesista.

Tapahtunutta selvittävät myös Kouvolan kaupungin rakennusvalvonta sekä Kymenlaakson pelastuslaitos yhdessä Tukesin kanssa.

– Selvitämme myös Metsähallituksen kanssa miten tällainen voitaisiin jatkossa estää, sanoo Murtonen.

Repoveden kansallispuiston puistomestari Mikko Suosalmi, hajonnut ja suljettu riippusilta taustalla
Puistomestari Mikko Suosalmen mukaan Lapinsalmen riippusilta hajosi huonoon aikaan, kansallispuiston sesonkiaika on juuri alkamassa.Sakari Saksa / Yle

Vaikka jatkotoimenpiteet ja seuraukset ovatkin vielä auki, pitää puistomestari Mikko Suosalmi varmana, että turvallisuustarkastuksia tehdään muissakin kansallispuistossa Lapinsalmen riippusillan pettämisen jälkeen.

– Ympäri Suomea siltarakenteet ja niiden kiinnitykset tarkistetaan nyt varmasti. Kuten myös meidän muut kohteet ja rakennelmat Repovedellä.

Lue myös:

Riippusillan kannatinvaijeri petti Repoveden kansallispuistossa – sillalla oli liikaa ihmisiä kerralla

Lue seuraavaksi