Saksan hallituksen kriisiin ajaneessa kiistassa syntyi sopu

Erolla uhkaillut sisäministeri Horst Seehofer jatkaa hallituksessa. Erimielisyydet maahanmuuttopolitiikasta ajoivat Saksan hallituksen hajoamisen partaalle.

Saksa
Horst Seehofer ja Angela Merkel.
Baijerin kristillissosiaalisen unionin CSU:n puheenjohtaja Horst Seehoferin ja liittokansleri Angela Merkelin välejä on hiertänyt kiista maahanmuutosta.Markus Heine / EPA

Saksan sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel ovat päässeet sopuun kaksi viikkoa jatkuneessa kiistassaan turvapaikkapolitiikasta. Kriisi uhkasi hajottaa Saksan hallituksen.

Sopu Merkelin johtamien kristillisdemokraattien ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n välille löytyi myöhään maanantai-iltana. Erollaan uhannut Seehofer jatkaa tehtävissään.

Puolueet sopivat ratkaisusta, jossa Saksan ja Itävallan välisen rajan maahanmuuttopolitiikkaa kiristetään.

Merkelin mukaan Saksa kokoaa jatkossa muihin EU-maihin jo rekisteröityneet turvapaikanhakijat transitkeskuksiin, kertoi uutistoimisto Reuters. Turvapaikanhakijat on tarkoitus palauttaa ensimmäisiin tulomaihinsa EU:ssa, mutta yhteisymmärryksessä vastaanottavan maan kanssa, kertoi Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Merkel perusteli ratkaisua sanomalla, että se mahdollistaa eurooppalaisen vapaan liikkuvuuden säilyttämisen sekä kansalliset toimet maahanmuuton rajoittamiseksi.

Seehofer puolestaan hehkutti, että suunnitelma mahdollistaa "laittoman maahanmuuton estämisen Saksan ja Itävallan rajalla".

Baijerin kristillissosiaalisen unionin CSU:ta johtava Seehofer oli uhannut erota ministerin paikalta sekä puolueensa johdosta, jos hänen vaatimuksiinsa turvapaikkapolitiikan kiristämisestä ei suostuta.

Seehofer vaati, että Saksa alkaisi käännyttää rajalla turvapaikanhakijoita, jotka on jo rekisteröity muissa EU-maissa. Merkel vastusti Seehoferin aikeita.

Seehofer ei ollut tyytyväinen myöskään EU-maiden viime viikolla saavuttamaan sopuun siirtolaiskysymyksistä.

Kristillisdemokraattien ja sen baijerilaisen sisarpuolueen pitkän liiton hajoaminen olisi ravistellut saksalaista politiikkaa.

Lue myös:

Maanantai on Saksan hallituksen kohtalon päivä, kompromissia etsitään vielä kerran – tästä pääset kärryille hallituskriisin uusista käänteistä

Baijerin vahva mies Seehofer koitumassa Merkelin kohtaloksi – erimielisyydet kärjistyivät pakolaispolitiikassa

Analyysi: Angela Merkelin kohtalonhetki on käsillä – kaatuuko Saksan hallitus?

Lähteet: AP, Reuters