1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdeksän päivää sitten luolastoon kadonnut thaimaalainen nuorten jalkapallojoukkue löydetty elossa

Operaatio 12 teinipojan ja heidän valmentajansa pelastamiseksi jatkuu. Thaimaan viranomaiset eivät ole vielä kertoneet, miten he aikovat pelastaa joukkueen luolastosta.

Thaimaa
Omaiset katsoivat Tham Luangin luostastosta löytyneiden hengissä olevien lastensa kuvia näytöltä 2. heinäkuuta.
Omaiset katsoivat Tham Luangin luostastosta löytyneiden hengissä olevien lastensa kuvia näytöltä 2. heinäkuuta.Lillian Suwanrumpha / AFP

Thaimaassa luolastoon kadonnut nuorten jalkapallojoukkue on löydetty elossa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Joukkuetta on etsitty yhdeksän päivää.

Kaikki 12 poikaa ja heidän valmentajansa ovat Chiang Rain kuvernöörin mukaan elossa. Kuvernöörin mukaan laivaston erikoisjoukot löysivät pojat. Operaatio poikien pelastamiseksi jatkuu yhä.

– Huolehdimme heistä, kunnes heidät voidaan siirtää, kuvernööri Narongsak Osottanakorn sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Pojille viedään nyt ruokaa, minkä lisäksi heidän avukseen lähetetään sukellustaitoinen lääkäri.

Thaimaan laivasto on julkaissut Facebookissa (siirryt toiseen palveluun)videon poikien löytämisestä. Pimeässä luolassa jalkapallopaidoissaan istuvat pojat kysyvät videolla pelastajilta, milloin he pääsevät pois luolasta ja mikä päivä nyt on.

Pelastajat sanovat, etteivät pojat pääse vielä tänään ulos, mutta vakuuttavat, että lisää apua on tulossa.

11- ja 16-vuotiaat pelaajat ja heidän 25-vuotias valmentajansa jäivät loukkuun Tham Luangin luolaverkostoon Pohjois-Thaimaan Chiang Raissa. Joukkue meni luolaan suojaan rankkasateilta, mutta jäi nousevien tulvavesien taakse.

Parempi sää auttoi pelastajia

Tham Luangin luolaverkosto on suosittu nähtävyys. Luolaston kokonaispituus on kymmenen kilometriä, mikä tekee siitä yhden Thaimaan pisimmistä.

Pojat olivat menneet juhannuslauantaina retkelle luolastoon jalkapalloharjoitustensa jälkeen, kertoo uutistoimisto Reuters. Etsinnät käynnistyivät, kun poikien polkupyörät löytyivät luolaston ulkopuolelta.

Thaimaan kartta, josta ilmenevät Bangkokin ja Tham Luangin sijainnit.
Yle Uutisgrafiikka

Poikien löytämiseksi on ollut käynnissä valtava operaatio, mutta rankkasateet, nouseva vedenpinta, virtaukset ja mutainen vesi ovat hidastaneet sukeltajien etsintöjä. Maanantaina sää oli hetkellisesti parempi, minkä vuoksi sukeltajat pääsivät etenemään syvemmälle luolastoon.

AFP:n mukaan myös hitaasti laskeva vedenpinta on auttanut etsintöjä. Luolastosta on pumpattu ja ohjattu vettä ulos vuorokauden ympäri.

Luolaverkossa on ilmataskuja ja korkeampia kohtia, joten poikien elossa selviytymisestä on ollut toivoa. Valmentajan ja poikien on kerrottu tuntevan luolaston hyvin.

Asiantuntija: Sukellustaidottomien kuljettaminen luolan halki vaarallista

Vaikka pojat ovat kuvernöörin mukaan tällä hetkellä turvassa, heidän pelastamisensa luolastosta ei ole yksinkertaista.

Yhdysvaltain armeijan luolapelastamiseen erikoistuneen asiantuntijan Anmar Mirzan mukaan nyt on päätettävä, yritetäänkö pojat nostaa luolasta pian vain yritetäänkö heitä pitää elossa apua lähettämällä.

– Sukellustaidottomien pelastaminen luolan läpi on yksi vaarallisimmista mahdollisista tilanteista, vaikka sukellukset olisivat suhteellisen helppoja, Mirza sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Thaimaan merivoimien erikoisjoukot navigoivat Tham Luangin luolastossa 1. heinäkuuta.
Thaimaan merivoimien erikoisjoukot navigoivat Tham Luangin luolastossa 1. heinäkuuta.Royal Thai Navy / AFP

Aiemmin esillä on ollut myös se vaihtoehto, että pelastajat odottavat tulvaveden laskemista. Poikien pitää saada kuitenkin apua odotuksen aikana.

Mirza muistuttaa, että avun lähettäminen sukeltamalla on haastavaa, jos sukellusreitti on hankala. Asiantuntijat ovat myös esittäneet, että pojat voitaisiin nostaa ylös kuiluista, joita pelastajat poraavat luolastoon.

Thaimaan viranomaiset eivät ole kertoneet vielä, miten pojat aiotaan pelastaa.

Vanhempi: "Olen todella iloinen"

Poikien etsintöjä on seurattu tarkoin niin Thaimaassa kuin maailmalla. Poikien omaiset, ystävät ja opettajat ovat puolestaan odottaneet poikien löytymistä luolaston ulkopuolella.

Tham Luangin luolastoon loukkuun jääneiden poikien omaiset iloitsivat saadessaan kuulla poikien olevan elossa 2. heinäkuuta.
Tham Luangin luolastoon loukkuun jääneiden poikien omaiset iloitsivat saadessaan kuulla poikien olevan elossa 2. heinäkuuta.Lillian Suwanrumpha / AFP

Omaiset halasivat toisiaan ja hurrasivat, kun tieto poikien löytymisestä tuli maanantai-iltana Suomen aikaa. Tiannakorn Boonpiem iloitsi joukkueeseen kuuluvan 12-vuotiaan poikansa löytymisestä.

– Olen todella iloinen. Haluan nähdä hänet fyysisesti ja henkisesti kunnossa. Pelkään, että tämä on vaikuttanut häneen henkisesti, hän sanoi AFP:lle.

Haastavassa etsintäoperaatiossa on ollut mukana yli tuhat ihmistä. Thaimaan viranomaisten lisäksi apuna on muun muassa brittisukeltajia, Yhdysvaltain armeijan henkilöstöä, kiinalaisia pelastustyöntekijöitä sekä satoja vapaaehtoisia.

Thaimaan pääministeri Prayuth Chan-ocha on kiittänyt kansainvälisiä asiantuntijoita ja pelastustyöntekijöitä, jotka ovat auttaneet poikien löytämisessä.

Lue myös:

Suomalaiset sukeltajakonkarit: Thaimaan luolastoon kadonneilla on vielä toivoa, mutta kello käy

Muistatko vielä Chilessä 69 päivää loukussa olleet kaivosmiehet? – Thaimaan junnujoukkueelle toivotaan vastaavaa ihmepelastusta

Pelastajat aikovat porata reiän luolastoon, jonne lasten jalkapallojoukkue katosi Thaimaassa – "Toivoa on yhä"

Lue seuraavaksi