1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomeen ennustettu helle muuttuikin vesisateeksi – Meteorologi kertoo, mistä sääennusteessa tapahtuva täyskäännös johtuu

Lapissa nautitaan alkuviikosta lämpimästä säästä, mutta muualle aiemmin luvattuja helteitä ei ole luvassa. Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, mitkä asiat aiheuttavat epävarmuutta sääennusteisiin.

sää
Kaunissaaren ulkoilualue.
Esko Jämsä / AOP

Moni pettyi, kun sääennusteissa kuluvalle viikolle luvatut helteet muuttuivatkin vesisateeksi.

Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan epävarmuus helteistä johtui siitä, että Skandinavian yllä on tällä hetkellä korkeapaine, kun taas Suomen kaakkoispuolella vallitsee matalapaine.

– Säämalli on koko ajan vähän kiikun kaakun. Meillä olisi aurinkoa ja hellettä, jos korkeapaine olisi vahvempi. Mutta jos ennustus meneekin vähän pieleen ja matalapaine onkin voimakkaampi, käy niin kuin tänään [maanantaina], kun matalapaine levisi etelään, Kotakorpi kertoo.

Suomi on loppuviikon matalapaineen vaikutuksessa, kun taas Ruotsi nauttii auringonpaisteesta.

– Me olemme juuri siinä rajalla, että Ruotsiin ennustetaan koko ajan vain aurinkoa ja meille sadetta. Periaatteessa ennuste voi muuttua joka päivä vähän.

– Länsirannikolla voi ollakin joku päivä aurinkoa ja joku toinen päivä sadetta. Silloin Vaasassa sääennustetta katsova voi ajatella ennusteen muuttuneen täydellisesti, kun taas meteorologista näyttää, että ennuste on sama, mutta korkeapaine on vain vähän siirtynyt.

Varsinkin paikkakuntakohtaiset ennusteet vesisateesta voivat tuntua olevan joskus täysin pielessä.

– Esimerkiksi nyt keskiviikosta perjantaihin ennustetaan sadekuuroja suurimpaan osaan maata. Mutta koska ne ovat sadekuuroja, ei niitä tulekaan läheskään joka paikassa.

Sääennuste tiistaille 3. heinäkuuta.
Sääennuste tiistaille 3. heinäkuuta.Yle

Tiistaina Lapissa nautitaan helteestä

Maan etelä- ja keskiosiin leviää tiistain vastaisena yönä sadealue, joka tuo mukanaan mahdollisesti ukkosta. Tiistai on laajalti pilvinen päivä ja sadekuuroja tulee eri puolilla maata.

Lapissa tiistaita vietetään maanantain tavoin helteisessä ja aurinkoisessa säässä. Sateet yltävät myös Lappiin keskiviikkona.

Torstaina on luvassa lisää kuurosadetta ja ukkosta koko maahan.

– Ilma on kuitenkin tosi lämmintä, se tuntuu varmasti ihan kesäiseltä. Lämpöasteita on 15–20 koko maassa. Siellä missä sataa, on 15 astetta, ja siellä missä on poutaista ja vähän auringonpaistetta, on helposti yli 20 astetta, Kotakorpi kertoo.

Lue seuraavaksi