1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Krim

Trumpin hallinnon epämääräiset Krim-lausunnot hämmentävät – nyt Valkoinen talo ilmoitti vastustavansa niemimaan valtausta

Kremlistä kerrottiin maanantaina, että Putin ja Trump voivat keskustella Helsingissä heinäkuun puolivälissä kaikista muista aiheista paitsi Krimistä.

Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan Venäjää vastaan asetetut pakotteet pysyvät voimassa, kunnes Krimin niemimaa on palautettu Ukrainalle. Kuva: Shawn Thew / EPA-EFE

Yhdysvallat ei tunnusta Krimin niemimaan liittämistä Venäjään, toteaa Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders.

Asiaa toimittajille kommentoinut Sanders lisäsi tiedotustilaisuudessa, että Venäjää vastaan asetetut pakotteet pysyvät voimassa, kunnes Krim on palautettu Ukrainalle.

Yhdysvaltain kanta Krimin kysymykseen on ollut viime aikoina tapetilla presidentti Donald Trumpin epämääräisten lausuntojen vuoksi. Viime viikolla Trump ei kysyttäessä sulkenut pois mahdollisuutta, että hän voisi tunnustaa Krimin niemimaan liittämisen Venäjään.

Uutissivusto Axiosin lähde puolestaan paljasti (siirryt toiseen palveluun) Trumpin sanoneen taannoisessa johtavien teollisuusmaiden G7-kokouksessa, että Krimin pitäisi todennäköisesti kuulua Venäjälle, koska kaikki siellä puhuvat venäjää.

Eilen puolestaan Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton väläytti, ettei Trump olisi sulkenut kokonaan pois mahdollisuutta, että Yhdysvallat tunnustaisi Krimin osaksi Venäjää.

Venäjän mukaan Krimin kysymys ei ole neuvottelupöydällä heinäkuun puolivälissä, kun Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä. Kremlistä kerrottiin maanantaina, että Putin ja Trump voivat keskustella kaikista muista aiheista paitsi Krimistä.

Vuoden 2014 jälkeen yli 10 000 ihmistä on kuollut Itä-Ukrainassa Venäjän tukemien joukkojen ja Ukrainan hallituksen joukkojen välisissä taisteluissa.